Много удобно прокуратурата пропусна да съобщи, че има свидетели, които са виждали Васил Божков да тръгва с голямо количество пари към срещите си с бившите управляващи. Но в последните 72 часа се случи нещо, до което никой не вярваше, че може да се стигне – има образувано досъдебно производство. По него се очаква да видим дали най-накрая прокуратурата ще влезе в ролята надържавен обвинител, който ще защитава българските граждани, а не определени политически фигури. Това заяви началникът на кабинета Лена Бориславова в предаването "На фокус с Лора Крумова" по Нова тв.

Тя бе категорична, че задържането на Бойко Борисов, Владислава Горанов и Севделина Арнаудова  не е било тема на разговор между Кирил Петков и европрокурора Лаура Кьовеши.

„Г-жа Кьовеши оценява, че правителството дава пълна свобода на разследващите органи да си свършат работата, без да се разпъват политически чадъри. Няма как конкретен случай по разследване да е обект на разговор в среща на толкова високо ниво”, посочи тя. И разкри, че министър-председателят е разговарял с Кьовеши и след акцията в четвъртък, но случилото се отново не е било предмет на обсъждане.

Началникът на кабинета подчерта, че няма нищо нередно в това, че премиерът Кирил Петков е бил разпитан от разследващите органи в кабинета си. И категорично не ги е привиквал в кабинета си. Тя подчерта, че тя самата не е присъствала на даването на показания.

„Ако е вярно това, което бе разпространено от Васил Божков в социалните мрежи - че е бил разпитван от Европрокуратурата, и тя установява дали има компетентност върху този казус, моето очакване е, че ако имат такава връзка, ще можем да видим истински действия срещу организираната престъпна група, действаща в България и ощетяваща бюджета. Няма как да потвърдя тази информация. Няма как да я знам. Единственото, на което се уповавам, са данните, изнесени от различните участници в това разследване”, коментира още Бориславова.

Тя посочи, че е разбрала за задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова в четвъртък, когато премиерът е бил уведомен, че ще се извършват такива действия. И подчерта, че коалиционните партньори няма как да бъдат уведомяване за тези действия.