Войната в Украйна показа някои страни на енергийната политика на Европа, които сега изглеждат като очевидна слабост. Докато преди войната в Украйна имаше дебат как трябва а се случи зеленият преход, войната показа, че той е важен, но енергийната сигурност е по-важна.

Това заяви в "Седмицата" на Дарик радио министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. 

По думите му не само Германия, а и целият Европейски съюз си дава сметка, че преходът към зелена енергия трябва да се случи плавно и равномерно.

"Атомните мощности са незаменими в този процес, тъй като възобновяемите източници са нестабилни. Ако нямаме базови мощности, които да компенсират, атомните централи се явяват единственият източник, който не замърсява", коментира още Даниел Лорер.

"Ние смятаме да продължим да развиваме АЕЦ "Козлодуй", категоричен е министърът. Той добави, че основният казус за България е разчитането на енергоизтиници от Русия – било то газ, петрол, гориво за въпросната атомна централа.

"В Украйна виждат, че това е изключителен геополитически проблем и вече започват прехода към американско гориво за същия модел руски централи", обясни Лорер.

Министърът на иновациите и растежа изрази мнение, че България има всички шансове да замести въглищните мощности плавно чрез възобновяеми източници, плюс източници за съхраняване на енергия и поддръжка и разширяване на атомния ни капацитет в Козлодуй.

"Отказваме се от строеж на газова централа", обяви още Даниел Лорер. "Ситуацията в Украйна показва, че нямаме друг избор", добави той.

За сметка на това обаче, министърът обясни за нови елементи - напреднали системи за складиране на енергия – батерии, водород и ПАВЕЦ, както и предвидени сондажи за геотермали.

"България има всички шансове да бъде с една високотехнологична и стабилна енергетика след няколко години", посочи Даниел Лорер.

Министърът каза още, че изкопаемите горива са важна опция за вторичен вариант на енергийната система и няма да бъдат изключени изведнъж. "Предвиждаме достатъчен брой години трансформация, така че да сме сигурни, че енергийната система може да функционира", посочи той.

Според Даниел Лорер нашата икономика не е толкова зависима от газ, както западноевропейската. "Това е плюс в настоящата ситуация", на мнение е той.

"Геополитическата ситуация в момента работи за нас – тя тласка инвеститорите извън Китай. Това е шанс за нас да се появим на картата", каза още министърът на иновациите и растежа.

Даниел Лорер обясни и каква е стратегията на България за търсене на инвеститори: