На свобода и без повдигнати обвинения, поне засега, е бившият депутат от ГЕРБ в 4 поредни парламента Иван Вълков.

57-годишният политик бе арестуван показно на 10 май по обед, когато бургаски полицаи обградиха дачията му на кръговото на входа на кв. “Сарафово”. Близо два часа Вълков, който се придвижва с бастун заради оперирана тазобедрена става, остана на място, докато криминалисти претърсваха колата. След това бе отведен с белезници в областната полицейска дирекция за разпит. Пуснат е малко преди 20 часа същия ден. До момента срещу него не бе повдигнато обвинение, съобщи "24 часа".

Бившият депутат се разследва за палеж на кола, собственост на 46-годишен мъж. Тя е старо “Ауди А4”, което избухва в пламъци около полунощ на 25 април. Автомобилът бил паркиран пред блока, където живее собственикът му. Подозренията паднали върху бившия депутат, след като притежателят на запалената кола разкрива, че имал проблеми с Вълков заради жената, с която се вижда - 36-годишна колежка от бургаското летище. Тя е бивша приятелка на Вълков, двамата живели на семейни начала близо 2 г. - в София, докато е депутат, и в “Сарафово”, където родителите му имат триетажна къща.

След романтичния период между Вълков и 20 години по-младата му приятелка дошъл разрив между двамата. Осведомени намекват, че причина за раздялата станал именно появилият се нов мъж в живота на младата бургазлийка - 46-годишният колега. Дали бившият депутат има пръст в огнената вендета и ако - да, каква е била ролята му, тепърва ще се изяснява. Назначена е експертиза, която трябва да установи по телефонните разпечатки дали заподозреният ексдепутат е бил в района на палежа по същото време.

По-късно бившият депутат бе отведен за разпит в полицията. Експерти ще изчисляват и стойността на унищожената кола, тъй като тя ще се окаже ключов момент при евентуално повдигане на обвинение. От събраните данни става ясно, че изгорялото ауди е 20-годишно, закупено по документи за 900 лв. Което, ако се потвърди, ще наложи преквалификация на деянието заради ниската стойност на колата. Засега досъдебното производство е срещу неизвестен извършител за опожаряване на имущество на значителна стойност, за което се предвижда от 3 до 10 г. затвор.

То обаче може да бъде преквалифицирано в унищожаване и увреждане на чуждо имущество, за което наказанието е до 5 г. затвор, коментират юристи. А ако повреденото имущество е под 2 минимални заплати, се води маловажен случай от частен характер.

Съпартийци на Вълков продължават да се чудят какво се случва с общинския лидер, чийто имидж винаги е бил на професионалист, точен и отговорен човек и партиен активист. Късно вечерта на 10 май с него успял да се свърже Димитър Бойчев, който е областен лидер на ГЕРБ.

“Беше много стресиран, как човек да се отърси от подобно нещо? Да го държат с часове прав на улицата – човек с бастун, опериран”, коментира Бойчев. И допълва, че арестът не е бил свързан с политическата кариера на Вълков, но това, че е бивш депутат от опозицията, вероятно е повлияло за зрелищния му характер. Кметът на Бургас Димитър Николов, който всъщност открива Вълков за политиката преди 15 г., също опитал да се свърже с дългогодишния си съпартиец, но неуспешно.

“В недоумение съм. Събитията, които се случиха, са ужасни, за съжаление, го съсипаха и като човек, и като политик”, каза пред изданието Николов.

Като депутат Вълков е един от авторите на идеята Законът за движение по пътищата да се раздели на 3 части, работи и по национална програма за безопасност на движението, която има за цел да намали жертвите на пътя. От самото създаване на общинската организация на ГЕРБ през 2007 г. Вълков е неин лидер.

Вчера стана ясно, че наследник на Вълков като лидер на общинската структура ще бъде 44- годишният шеф на ОП “Транспорт” към община Бургас Андрей Рунчев. Предстои това да бъде потвърдено от Изпълнителната комисия на ГЕРБ.