„Ако правителството не се справи с казуса „Гешев”, Гешев ще се справи с правителството. Според мен вървим към втория вариант. Минаха 100 дни, а не виждаме напредък. Така наречената съдебна реформа е там откъдето тръгна”. Това коментира пред Нова телевизия Антон Кутев.

Той цитира и президента Радев – „Корупцията не се бори във Facebook.

„Тук въпросът е има ли възможност правителството, а не само има ли желание. Възможностите са – капацитет, съответните експерти, съответните действия и съответната коалиция. Не съм убеден, че в рамките на тази коалиция могат да бъдат решени проблемите със съдебната реформа. Нищо не се прави. Според мен има противоречия в коалицията. Не виждам как ще стане смяната на Гешев”, заяви Кутев.

Според него не може по този начин публично да се арестува бивш министър председател.

„За мен това беше проблем. Но напълно разбирам защо го направиха и ги оправдавам – когато години наред прокуратурата се прави, че не забелязва ключовите дела, не може да ти излезе ключов бизнесмен, независимо с колко дела е, да каже, че е дал 60 милиона и никой да не го разпита”, коментира Кутев.

Според него именно за това вътрешният министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков се опитват да заобиколят поп някакъв начин прокуратурата, което обаче не било възможно по Конституцията. „Затова всичко това изглежда абсурдно и смешно”, каза Кутев.

По думите му Европейската прокуратура няма тези правомощия, за които в момента се говори. „Смятам, че Лаура Кьовеши ще има проблем в ЕП заради тези си действия”, каза Кутев.

„Радвам се, че Европейската прокуратура се заема с това. Едно от първите предложения, които сме правили от БСП при създаването на Европейската прокуратура, беше тя да разследва не само европейски средства, а и бюджетни. За мен е важно какво ще направи Кьовеши. Но за съжаление смятам, че тя ще има проблеми с ЕНП заради правомощията си”, каза Кутев.