"Нашият министър-председател е опасен за управлението на страната. Призовавам министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР защото с действията си и едноличното си решение Петков изправя България пред жестока външнополитическа криза. Опитват се да ни превърнат в пушечно месо. Премиерът е заплаха за националната сигурност и моментално трябва да бъде освободен".Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

По думите му "Възраждане" са поискали свикване на спешен председателски съвет, на който да присъстват премиера Петков и министър Генчовска. "Дали действията на българското правителство са вследствие на суверенно взети решения или вследствие на решения на американското посолство, можем само да предполагаме. Независимо от мотивите, последиците са ужасни за България. Намираме се в безпрецендентна ситуация, в която държавата ни не е изпадала от 1949 г., когато късаме отношенията си със САЩ, обвинявайки ги в изграждане на шпионска мрежа", посочи той. И допълни, че само вследствие от агресивните и неприятелски действия от страна на България Русия ще скъса дипломатическите си отношения с нас.

Костадинов се усъмни в законността на връчената на Русия нота за изгонване на 70 дипломати. "Генчовска не е била в държавата, а заповедта, с която е дала правото на зам.-външния министър да я замества, не знаем дали е включвала правомощия да връчва ноти", каза още той. И разкри, че "Възраждане" ще настоява за свикване на КСНС.

Междувременно протест под мотото "България не иска война срещу Русия" събра пред храм-паметника "Александър Невски" в София недоволни от експулсирането на 70 руски дипломати от България. Организатор на демонстрацията е "Русофили за възраждане на Отечеството". Позицията им е, че действията на правителството са зловредни и прогнозират, че ще нанесат щети на българските народ, икономика, туризъм.

Според тях доказателства за връзки на дипломатите със службите не са били представени. На протеста е и депутатът от "Възраждане" Цвета Галунова, която заяви, че от партията искат държавата да поддържа нормални отношения с Русия, а експулсирането на дипломатите определи като стъпка към късането на дипломатически отношения между двете страни. Протест срещу изгонването на руски дипломати се провежда в този час в Русе, предаде Нова тв.