Вторият кръг от консултациите на парламентарно представените партии при президента Румен Радев продължава. Първи тази сутрин на „Дондуков“ 2 се явиха от „Има такъв народ“, а по-късно влязоха и от „Демократична България”.

„Възраждане” е третата политическа партия, която се яви при президента.

„Съставянето на правителство е рамките на 47-мия парламент е трудна, амбициозна и отговорна задача. Тази задача изисква усилия от парламента и народните представители”, заяви Румен Радев и добави, че в същото време изисква усилия за прокарване на важни закони и приемането на актуализацията на бюджета, което не търпи отлагане.

„Най-важната криза е кризата на доверието. Много е важно управлението на една съвременна европейска държава да се базира на нови идеи и политически опит, изисква се и всяка политическа сила да отстоява своите виждания за България, но и да прави компромиси”, каза той.

Радев добави, че партията на Костадинов е характерна с категоричните си позиции, а това за обществото е важно.

„Първо искам да благодаря за това, че сте бърз в действията си. Вие действате по начин, по който показва, че сте загрижен към държавата. Най-бързия начин за преодоляване на тази криза са предсрочните избори, колкото по-скоро, толкова по-добре. Насрочването на консултациите още в деня на вота на недоверие показва, че нямате желание да пилеете времето на България”, заяви Костадинов.

Той добави, че за съжаление кризата е тежка инфлационна, а единственият начин за преодоляване и връщане на доверието на народа са новите избори.  

„Най-доброто решение е да идем на нови избори, защото обществените нагласи не са като преди шест месеца и ако трябва нека да идем на изпит за доверие. Няма да водим разговори с нито една от партиите. Заявявам, че ако дадете третия мандат на „Възраждане”, ще го върнем, защото не трябва да се губи време”, завърши той.

Президентът благодари на всички медии, които са отразили консултациите в днешния ден и заяви, че предстои връчване на мандат на първата политическа сила и консултациите приключват.