Коалицията обсъжда оръжията за Украйна на извънредна среща

От БСП са категорични, че за тях това е линията, която не биха прекрачили

България 03.04.2022 19:48 2637 0
Коалицията обсъжда оръжията за Украйна на извънредна среща

Спешен коалиционен съвет събра управляващите в неделния следобед. Обсъждат се горещите теми от последните дни - двете конкурентни кандидатури за управител на БНБ, както и искането на „Демократична България” да изпратим оръжие в Украйна, което срещна категоричен отказ от левицата.

В късния неделен следобед управляващите се събраха на Коалиционен съвет, без предварително обявен дневен ред. Една от вероятните теми е изпращането на оръжия за Украйна. От „Демократична България” смятат, че по този въпрос ще има мнозинство в пленарната зала.

Според Атанас Атанасов важното е, че предложението ще срещне подкрепа в пленарната зала. „Смятаме ,че парламентът ще даде мандат, другото е работа на правителството. Имаме информация, че и ГЕРБ, и ДПС ще подкрепят", заяви той.

От БСП обаче са категорични,че за тях това е линията, която не биха прекрачили. „Нашата позиция е ясна - за нас това е червена линия. БСП няма да подкрепи и няма да допусне изпращане на оръжия", категоричен е Георги Свиленски.

По другата наболяла тема в коалицията от последните седмици е кой ще оглави Българската народна банка - Андрей Гюров от „Продължаваме промяната” или Любомир Карамански от „Има такъв народ”.

Атанасов посочи, че в ДБ не са взели решение.

Свиленски пък отбеляза, че БСП ще вземе решение на парламената група, но според тях трябва да има един кандидат на коалицията.

На влизане в Министерския съвет отговор на въпросите не дадоха от „Има такъв народ".

И за изпращане на оръжия за Украйна, и за това кой ще бъде следващият гуверньор Българската народна банка последната дума е на депутатите в пленарната зала.

 
Изпрати новина