Китайски войници ще пътуват до Русия, за участие в съвместни учения с Русия, Индия, Беларус, Монголия и Таджикистан, съобщи китайското министерство на отбраната.

Учението "Восток 2022" в Русия ще се проведе от 30 август до 5 септември, пише ТАСС. Участието на Китай в съвместните учения "не е свързано с настоящата международна и регионална ситуация", гласи изявлението на министерството.

Ученията са част от годишния план за сътрудничество между въоръжените сили на двете страни, заяви министерството. Подобни ръководени от Русия съвместни учения с участието на Китай вече са се провеждали през последните години.

"Целта е да се задълбочи практическото и приятелското сътрудничество с армиите на участващите страни, да се повиши нивото на стратегическото сътрудничество между участващите страни и да се укрепи способността за реагиране на различни заплахи за сигурността", се казва в изявлението.

Стратегическото командно-щабно учение "Восток-2022" ще се проведе под ръководството на началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов на 13 полигона в Източния военен окръг, посочва ТАСС.