Когато "Газпром" спря едностранно газа трябваше много бързо да намерим алтернатива. Прегледахме опциите и в САЩ цената е коло 26 долара на мегават, около 100 евро е в Европа, а на "Газпром" цената е 82 евро. Лесно е да се види, че доставките от САЩ, въпреки доставките с кораб, маржът е толкова голям, че газът ще дойде на една добра цена.

Това обяви премиерът Кирил Петков в интервю за Нова телевизия.

Проблемът бе, че всички в момента търсят газ и за България бе важно да влезе и да поиска. За нас е важно да покажем, че България не е зависима и оттук нататък никой не може да ни извива ръцете, заяви още Кирил Петков.

Доставките от САЩ ще идват на цена, която еквивалентна на тази от "Газпром", добави той. Договорът е подписан директно с американска компания, но не искам да казвам имена, каза министър-председателят. Корабите ще пристигнат на 8 и 23 юни, съобщи министър-председателят.

Премиерът се похвали и, че е договорено България да получава цялото количество азерски газ без да е започнало експлоатирането на гръцката връзка.

Цената на природния газ за май се вдига с 14%, но пада през юни, защото корабите не могат да дойдат от днес за днес, разясни Петков.

Ако можем за 3-4 дни след спирането на газа да договорим по-добра цена, значи ще се справим, както се справихме и с казуса с Украйна и оръжията. Явно това правителство набира скорост, категоричен бе премиерът на въпрос дали ще оцелее коалицията.

Политическото напрежение идва първо от хора, които са крали и бързат преди да ги хване европрокуратурата, заяви Петков като посочи бившите управляващи. Колко време има европрокуратурата зависи от това колко хората ще ни се доверят, добави той. Отварянето на досъдебни производства в европрокуратурата е минато вече като стъпка за доста хора, допълни премиерът.

Втората група са афилирани с енергийните проекти, които години са правили пари от проекти, свързани с "Газпром" - и те са от групата за сваляне на правителството, посочи още Петков.

Той разказа, че след отказа септември България да ползва цялото количество азерски газ е взето три пъти по-скъпо гориво от "Газпром".

Малките превозвачи вече ни дават идеи, които не са свързани само с даване на пари от държавата, посочи министър-председателя като пример за доверие. Той обяви, че разбира част от превозвачите, които ще протестират в сряда, че са притиснати от поскъпването на горивата. Въпросът е обаче как преразпределяме парите от пенсионери, здравето, бизнеса, майките с деца за тях. 

Четири пъти ме прекъснаха и казаха, че нямат време да ме сушат. Тогава им казах, че който няма време да ме слуша, им показах вратата, обясни премиерът за скандалния запис, публикуван от превозвачите след провалена среща с него. Когато някой дойде с искания да се сменят трима министри, това е чисто политически процес, категоричен бе той.

Исках да им съобщя, че когато махнем акциза на природния газ, много от камионите ще се ползват от това, обясни Петков.

Поискахме от САЩ опция заради закъснението на изтребителите F-16 до 2025 г. Обещаха ни самолети втора ръка като говорим за около 6 самолета, съобщи още премиерът. Като той очаква плащанията от страна на България да са само оперативни разходи по експлоатацията.

Тази война за съжаление ще е за няколко години напред. И трябва да сме много сплотени в България. Трябва да сме сигурни, че защитаваме интересите си и не вкарваме държавата в допълнителна криза. Това е правилното правителство за този момент, заяви още Петков. Прогнозата му се остовавала на информация от партньорите. Той не очаквал войната в Украйна да се разрастне в Трета световна, но се притеснява от пренасяне на конфликта в Молдова.

Тази война в момента е военна, но в Европа е с икономически измерения, каза още премиерът.

България ще бъде включена в изключенията на петролно ембарго срещу Русия, гарантира Петков като се позова на свои уговорки с Европейската комисия. България не може да си позволи икономически да спре и петрола, след като диверсефицира рязко от 95 до 0 процента руския газ, разясни той.

Тази седмица ще излезе мярка за 25 ст. отстъпка на литър при зареждане на бензиностанция, обеща министър-председателят. Отстъпката ще е за зареждане от 50 литра гориво. Има мерки за пенсиите и махане на акциза на природния газ, мисли се дали ще има лимит колко пъти по 50 литра ще могат да се заредят с отстъпка, разясни Петков. Помощта ще се ползва директно на бензиностанцията.

Той постави като цел бърза подмяна на състава на Комисията за защита на конкуренцията, за да не се допускат картели.

"Балкански поток" е проект, който харчи 3 милиарда български пари, а обслужва руски интереси и друг получава газа, обясни Петков. Той отново свърза наредената от него проверка с ареста на бившия премиер Бойко Борисов и открития в гаража на пиарката му Севделина Арнаудова джип, който е подарен от строителя на газопровода на "Булгартрансгаз". Ако половината от тези пари бяха дадени за гръцката връзка, тя щеше да е построена, заяви Петков.

В преговорите със Северна Македония истината е, че всички българи знаят, че Северна Македония трябва да е в ЕС и правата на българите там е да бъдат защитени. Очаквам скоро РСМ да направи институция за правата на българите в страната, каза премиерът по повод отношенията с югозападните съседи на България и ветото ни за започване на преговори между Скопие и ЕС.

Няма да направим нищо без Народното събрание, но кой иска беден съсед извън ЕС, завърши Петков.