„Това, което днес ще обсъдим са високите цени на тока и газа и как да работим с общините, които имат проблеми с училища и осветления, но и дали тези общини да имат прозрачен начин за харчене на техните бюджети. От една страна казват, че нямат пари за важни и критични неща – детски градини, училища, осветление. От друга страна обаче виждаме, че няма ясен начин за разходване на пари“. С тези думи на премиерът Кирил Петков стартира днешното заседание на Министерски съвет.

Петков поиска по време на заседанието да се обсъди проблемът как е възможно тези две неща – необходимостта от помощ и констатирането на прозрачно управление на средства в общините да се свържат, за да бъдат идентифицирани наистина тези, които имат нужда от помощ. Петков вметна, че това може да се служи чрез Агенция за държавна финансова инспекция. Като пример за тотално разминаване между нужди и прозрачно разходване той посочи столична община.

Друга точка от дневния ред ще бъде разследването „Булгаргаз“.

„Има сериозни допуснати нарушения, за да имаме тези високи цени днес на газа. Всеки, който е направил своите грешки дали волно, или неволно, като тук въпросът е колко волно, според мен, да получи своите последствия. И накрая да не се плащат тези грешки от потребителите“, категоричен бе Петков.

Той посочи още, че министърът на отбраната ще докладва новини за НАТО и Русия по въпросите, свързани с националната сигурност.