„Ние не можахме да повярваме, че от днес за утре пак има диалогичност, пак някой се е събудил с катарзис и затова ние поставихме ясно условие - Антикорупционната комисия и Бойко Рашков. Тъй като през последните месеци видяхме, че всеки има някаква политическа риторика, върху която се упражнява, не влага много смисъл в думите си. Затова, както се казва - по делата ще ги познаете“, това коментира преговорите в рамките на третия мандат министър-председателят в оставка Кирил Петков, като визира отношенията с ИТН. 

По думите на Петков записът от съвещание на Демократична България е бил използван като повод от Слави Трифонов да излезе от преговорите, но не е истинската причина.  

„Не видях нищо страшно и драматично в този запис. Това беше поредната „Македония”. Едни хора си играят на куклен театър – измислят си някаква теза за оправдание, а реално трябва да си направите извод какво се случва с парите им”, посочи още Петков. 

Петков бе категоричен, че за него „няма опция” ИТН отново да бъде партньор на „Продължаваме Промяната” в управлението. Остави обаче отворена ръка за отцепилите се от групата на Има такъв народ, както и за евентуални бъдещи отцепници. 

"Има още свестни хора при тях. Жал ми е да видя свестни хора, заради лоялност към лидер, на който не им пука за тях, да продължат да действат така, че да хвърлят страната в избори", посочи Петков и отбеляза, че това касае около 8 души от ИТН. 

Премиерът в оставка посочи, че според него ИТН не е имало никакви намерения да подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ.

Едни хора си правят куклен театър, измислят си тези за оправдание, а трябва да проследите какво се случва с парите. Миналата седмица им спряхме милиард и половина лева, сложихме изискване Бойко Рашков да разследва корупция и те решиха да дръпнат ръчната спирачка, обясни Петков поведението на Слави Трифонов и хората му.

Парите е трябвало да бъдат раздадени през поръчка от министерството на регионалното развитие, което се управлява от министър на ИТН. Те били за пътя Велико Търново - Русе. Министерският съвет обаче не ги е дал.

От изказването на Петков стана ясно, че за евентуалния кабинет с мандат на БСП за премиер е предложен отново Асен Василев. 

„С нашия мандат преди седмици ние обявихме Асен Василев като кандидат за премиер. Не вярваме, че всяка седмица трябва да имаме нов. Ако трябва да предложим някого, аз лично вярвам на Асен Василев", посочи Петков. 

"Пътят тепърва започва, съжалявам за всички корумпирани играчи от последните 30 години. Времето им свършва", посочи Петков, който направи заявка да продължат да се борят за първо място на вероятните нови избори. 

По темата за евентуални предсрочни избори премиерът в оставка изяви убеждение, че партията му ще бъде първа политическа сила. Партньорство най-вероятно щяло се случи след избори, не преди тях, но подчерта, че ще търси мнозинство с БСП и ДБ. 

"Вярвам, че българският народ разбра, че трябват просто 121 независими депутати. Не ни достигнаха 4, другият път ще имаме повече", посочи още Петков. 

Третият мандат за съставяне на правителство бе връчен от президента Румен Радев на партия БСП и започнаха преговори между тях и доскорошните коалиционни партньори от ПП, ДБ и ИТН с цел неговото осъществяване. Но ситуацията се усложни, след като излезе запис от заседание на групата на ДБ в парламента, след който лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че партията му се оттегля от преговорите за съставяне на кабинет. Сега съдбата на третия мандат остава неясна, а тази вечер в Минстерския съвет ще се проведе среща между Кирил Петков, Асен Василев, Корнелия Нинова и съпредседателите на „Демократична България“ Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев в търсене на изход от създалата се ситуация.