Надяваме се до декември 2024 г. да можем да продължаваме да купуваме руски петрол. Това е българската позиция, с която влизаме. Това каза пред началото на извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел премиерът Кирил Петков. Той уточни, че на този етап задачата ни не е да правим допълнителни печалби, а най-важното е да има достатъчно количество за българската икономика. Така че цените на пазара да не се повишават.

"Когато „Газпром” се опитва да извива ръцете на България, ние казваме „не” и намираме алтернатива. Но когато нямаме друга опция и се опитваме да защитим българския интерес – нашите партньори ни слушат", посочи министър-председателят.

"Радвам се, че на европейско ниво ни разбират и българското правителство успява добре да комуникира важните за България моменти и се надявам, че българските компании, превозвачи и бензиностанции, няма да получат стреса, който за съжаление е факт за доста от другите страни", обясни Петков. 

Той допълни, че слагайки таван на газа, би намалило този голям скок на цените на тока. И това е важно да се решим преди зимата. "Това няма да бъде решено сега, но дискусията за тавана ще е основна в дебатите в Брюксел", допълни премиерът. 

Според Петков е важно, когато се говори за нулева толерантност към корупцията тя да бъде от локалното ниво до Брюксел. "Това означава да има един нов стандарт на европейските политически семейства, така че да не си затваряме очите за локална корупция, а в Брюксел всичко да е наред".

Той коментира и, че ДПС имат доста въпроси, които да си зададат, ако искат да продължат да са част от новите стандарти на европейските семейства.