По време на изслушването чухме всички служби. Ясно стана, че това е един дълъг процес, който е започнал още през март. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков след закритото заседание в парламента по темата с изгонването на 70 руски дипломати от България.

Той допълни, че се е изяснило каква е ролята му в решението:

„Много ясно беше докладвано, че аз, като министър-председател, съм оглавявал Съвета за сигурност, но реално отделните доклади, има 3 доклада на ДАНС, има доклад от МВнР, който е свикан на база на междуведомствена група. Има оперативно заседание на Министерски съвет, където това е дискутирано. Има един много дълъг процес, който се е случвал и който завърши с това Министерство на външните работи да направи отзоваването във вчерашния ден“.

Според Петков се е случвал един „много дълъг процес”, който е завършил с това МВнР да направи отзоваването. „Идеята за еднолично решение беше поредният опит за политически маневри”, отбеляза министър-председателят в оставка.

"Аз се надявам, че след днешното изслушване, понеже изслушахме всичките служби и всички потвърдихме едно и също, това, което в момента ви казвам – че реално всички депутати можаха да се запознаят с това", отбеляза още Кирил Петков.

„Всички се фокусираха върху 70 човека, които си тръгват. Реално Руското посолство продължава да има над 40 служители, които са голяма бройка в сравнение с много от европейските държави”, подчерта той след изслушването. 

Лаконичен беше коментарът му за решението на БСП да стопира преговорите с ПП за съставяне на правителство: „Знаете ли, за тези решения винаги утрото е по-мъдро от вечерта”, заяви Петков.