Премиерът Кирил Петков излезе на трибуната на Народното събрание по време на дебатите за вота за недоверие, за да защити кабинета  и постигнатото от него. Мотивите за внесения вот е за несправяне на правителството в икономическата финансовата сфера.

„Това, което чухме ни озадачи. Тезите  ви са чудновати. Казвате „Има рекорден износ в номинален стойност от изпусната неконтролируема инфлация”.   Какво означава всъщност това?  Едни български фирми са успели да изнесат своите стоки на високи цени, но  това се дължи на по-висока добавена стойност или инфлация на външните пазари, но не на пазарите  в България. Този тип грешни икономически внушения се правеха последните  6 месеца. Друг ваша реплика(б.а на Кирил Ананиев) е, че предварителните данни на НСИ показват, че икономическия растеж по данни на НСИ е 4%, вместо 4,5% и това било начало на икономически срив. Същият факт, може да се използва, че България има по-висок икономически растеж от Германия, където е 3,7%. Но това няма да го чуем  от Вас” каза Кирил Петков.

Кирил Ананиев: Фискалната политика на правителството е заплаха за националната ни сигурностДепутатът от ГЕРБ изложи мотивите, с които партията поиска вот на недоверие на кабинета

Той изреди и постигнатото от правителството през последните  6 месеца в икономическата и социалната сфера.  Вдигане на минималната заплата, вдигането на пенсиите с 55%, вдигане на парите за образование с 315 млн. лева, възнагражденията на лекарите, 0% ДДС за хляба и добавка от 25 ст. на литър бензин, невдигането на цените на тока за битовите  потребители и ниски нива за бизнеса.

„Всички неща, които постигнахме , докато цената на петрола е с 24% по-висока, а на газа  3 пъти по-висок. Вие много  добре знаете, че инфлацията е за привнесена. Дефицитът е 4,1%, а външният дълг намалява от 31,2 млрд. лева на 30,5 млрд. лева и сме на трето място по най-нисък дълг.  Не са верни и внушенията за това, че няма пари в хазната, имаме 9,3 млрд. лева в нея, при минимум 4,5 млрд. лева. Всичко това успяхме да направим за 6 месеца в момента на война, ковид криза, енергийна криза и привнесена инфлация”, каза премиерът.

За това най-вероятно вотът на недоверие бил за друго, но не и икономическата сфера, смята Петков.

„Може би отвоюването на границата на „Капитан Андреево”, където 7 министъра не смееха да отидат там? Или че спряхме 8, 3 млрд. лева за незаконни инхаус процедури и ремонти.   Може би вотът за недоверие е заради първите стъпки в съдебната реформа?

Истината е една -  правителството няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец. Искам да се обърна към всички депутати, особено тези от ИТН. Ние знаем, че сте влезли с чисти помисли. Вашите  лидери ще хвърлят България в тотален хаос. Вашата клетва е пред 7 млн. българи и там не присъства нито г-н Трифонов, нито г-н Борисов, нито г-н Доган, нито г-жа Митрофанова. Вашата клетва е в името на България”, каза премиерът.