Такива наводнения има през годините. Обвиняваме природата, но има незаконни строежи, непочистени дерета, незаконна сеч. Системно пренебрежение на институциите, които отговарят за това. Това каза бившият вицепремиер и водач на листите на ИТН в Пловдив Гроздан Караджов по Нова тв. 

Той коментира наводненията в Подбалкана:

"Вълнуваме се по време на кампания, когато се случи трагедия, хващаме се за главата и се сещаме, че трябва да се взимат мерки", каза още Караджов. Според него трябва да има наказани, за да може повече да не се случват такива трагедии. Най-важното е да има почистване на дерета и реки. 

По думите на Караджов трябва да има наказателна отговорност за длъжностните лице, които не са си свършили работата за почистването на речните  корита – кметове, областни управители, министри. В момента нямало законова разпоредба, която да им търси отговорност.

„Ситуацията в центъра на Пловдив в момента също е тревожна. Реката беше почистена, но трупите бяха складирани в самката река и на островите. Ако дойде ударна вълна тези трупи ще започнат да се блъскат в мостовете и да ги рушат. За 10 години няма нито един наказан за наводненията. Това трябва да се промени”, коментира Караджов.

"Държавата сега трябва да се систематизира, под ръководството на кметовете да се изчисти цялата публична част, а в домовете на хората да помага Гражданска защита  и доброволци", каза Караджов. Според него и хората трябва да променят нещо в себе си, за да помагат повече на съгражданите си. 

Бившият регионален министър коментира, че хората имат право сами да взимат решенията си.  Те сами можели да видят, кои са политическите измамници. Министрите на ИТН пък свършили огромната работа в предишния кабинет, където били най-тежките ресори. Въпреки че министърът на енергетиката е бил от тяхната квота, решенията за газа са били взимани от ПП.

„Кои са политическите измамници? Казаха късаме с „Газпром” – харвардците, не нашият министър. И как скъсаха, като плащаха чрез офшорна фирма с 30% по-скъп газ.  Това е корупция. Сложиха си една табела промяната, но в същото време с лявата ръка,  слагат в десния джоб”, каза Караджов.