ДПС ще се явят самостоятелно на изборите. Това обяви председателя на ДПС Мустафа Карадайъ след заседанието на централния съвет.

"Декларация няма да имаме на днешното заседание на централния съвет. Като централния ни съвет мина по следния дневен ред: Анализ на актуалната политическа информация по региони, защото сме в предизборна ситуация. Основният предмет на централния ни съвет беше точката за приемане на решение за процедурни правила и критерии за номинация на кандидати и съответните решения, свързани с изборите", каза той. 

Ръководителят на Центалния изборен щаб е Мустафа Карадайъ, обяви самият той, като в него влизат още членове на Централното оперативно бюро и на Централния оперативен съвет на младежкото.

"Най-важното решение е, приема процедурни правила и критерии за предстоящите избори. Имаме един основен критерий, избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на ДПС и на либерализма. Единствената промяна, която имаме от други избори е датата и сроковете", обяви председателят на ДПС.

На журналистически въпрос до колко е била важна срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Карадайъ заяви:

"Като политици в България, ние не сме затворени в пространството като част от евроатлантическото семейство: Европейския съюз и НАТО ние имаме партньори и съюзници. Освен това ние имаме съседи и международна и геополитическа дейност, независимо дали сме на власт или в опозиция. Ние безспорно трябва да се виждаме и имаме партньори, с които се виждаме".

Той добави, че в енергийната криза, в която се намира България, Турция е една от държавите, които играе важна роля за доставките на газ и изобщо на суровини в енергетиката.

"Политическото ръководство е много благосклонно и добре гледа към своите съседи, в частност и към България в този процес", добави той.