България ще продължи да се грижи за всички невинни хора, които бягат от ужасяващата война в Украйна дотогава, докогато те имат нужда от нашата помощ. Това написа в официалната си фейсбук страница вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова. 

"Ще им дадем колкото време им е нужно, за да се почувстват спокойни и сигурни, и ще продължим да оказваме всякаква подкрепа, на която сме способни, не само като държава, но и като хора", посочва тя. 

Калина Константинова припомня, че от самото начало българското правителство е обявило, че хуманитарната програма за настаняване на бежанци в хотелите ще продължи до 31 май, когато започва и активният летен туристически сезон. 

"Решението да настаним разселените от Украйна лица в хотели е не само прекрасен пример за успешно публично-частно партньорство, но е и мярка, която изключително много подкрепи хотелиерския бранш след удара, който понесоха от COVID кризата. На практика за тях сезонът започна още през март, а от вчера започна изплащането на първия транш от 11 075 446,40 лв. с ДДС към хотелите", заявява още вицепремиерът. 

Според нея следващата важна задача е да бъде осигурен достъп до пазара на труда за бягащите от войната, както и полагането на грижи за най-уязвимите – децата. 

Хората, потърсили временна закрила, по никакъв начин не искат да са в тежест на държавата и нашето общество. Единственото, което искат, е да се завърнат у дома, пише още вицепремиерът Калина Константинова.