Документите на базата, на които е образувано досъдебното производство срещу финансовия министър Асен Василев, излезнаха наяве. С тях разполага бТВ, която публикува откъс от производството на Специализираната прокуратура. Разследването е на базата на сигнала на собственика на „Инса ойл“ - Георги Самуилов. Той твърди, че е имал среща с Василев. Финансовият министър отрича.

От сигнала на Георги Самуилов става ясно, че той е готов да даде допълнително подробности за срещата, ако бъде разпитан. 

Спецпрокуратурата: Няма образувано досъдебно производство срещу Асен ВасилевОт 2017г. се образуват досъдебни производства за извършени престъпления, а не срещу конкретни лица

Пълномощното издадено от Самуилов и „Инса ойл“ на адвокат е с дата 15 март и то е, за да го представлява пред главния прокурор. По закон компетентна да разглежда сигнал, касаещ министcтър е специализираната прокуратура.

Постановлението за образуване на наказателно производство е изготвено само 3 дни по-късно. Там не е записано името на Асен Василев, но е посочено че то се образува срещу министър, нарушил служебните задължения с цел да набави имотна облага.

bTV е разговаряла с Георги Самуилов. Той отказал да каже как се облагодетелства Асен Василев.

„Аз съм просто потресен от този разговор. Може да му зададете въпроса на него „Какво се случва?“. Не на мен. След въпросния разговор компанията е подложена на невероятна турбуленция. Проверки всеки ден, всеки час“, посочил Георги Самуилов.

Инса ойл: След сигнала срещу Василев ежедневно ни проверяватОт компанията настояха да не бъдат забърквани в политически скандали

Той заявил, че не желае да дава изявления. Според сигнала на Самуилов срещата на 4 очи е била на 5 януари. Случва се веднага след друга среща, проведена от Асен Василев с представители на Българската петролна и газова асоциация, на която самият Самуилов присъства, като ръководител на „Инса ойл“.

От финансовото министерство пък казват, че такава среща няма.

„На цитираната дата 05.01.2022 г. вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев не е участвал в среща с Българската петролна и газова асоциация, нито с отделни нейни представители“, посочват от министерството. Според адвокат Людмил Рангелов стои и въпросът, ако постановлението е достоверно, защо преди това не са взети обяснения от участниците в разговора.

 

Рашков: Досъдебното производство срещу Асен Василев е политически актВътрешният министър показа и документът