Нулева енергийна зависимост от Русия е възможна. Това коментира депутатът от ДБ Ивайло Мирчев.

В петък от „Демократична България” поискаха от парламентарната трибуна „мерки за депутинизация на България“. Председателят на ПГ Христо Иванов прочете декларация, с която предложи приоритети и мерки, които да залегнат в управленската програма на правителството и в законодателната програма на управляващото мнозинство.

Запитан дали по този начин от ДБ „не настъпват коалиционната мотика”, Мирчев каза, че просто отстояват принципи.

„Това, че Корнелия Нинова и БСП смятат Русия и режима на Путин за приятели на България е притеснително. Опитваме се да им обясним, че няма как путинова Русия да е приятел на България. Ние отстояваме принципи, не настъпваме мотики”, заяви Мирчев.

„Разчитаме, че нашите партньори имат здрав разум”, продължи той пред Нова телевизия.

„Основният ни акцент е нулева енергийна зависимост от Русия и това е възможно. Има истински план за действие, не извиване на ръце”, заяви депутатът.

И даде пример.

„Вече повече от 20 години откакто „Лукойл Нефтохим” е приватизиран. Практически те изпитват затруднения да плащат данъци в България. В момента петролът сорт Брент струва Х долара, а сорт Урал – струва Х минус 35 долара. Но ние го получаваме за Х долара. Тези 35 долара  отиват в една фирма, която е на „Лукойл”. Така рафинерията в Бургас работи като „Мултигруп” през 90-те” – „Литаксо” ви продава нефта, „Литаксо”изкупува горивото”, каза депутатът.

Страната ни трябвало да постъпи като други държави в Европа.

„На остров Сицилия също има рафинерия на „Лукойл”. Там се върви към идеята за поемане на оперативен контрол от страна на държавата, за да могат да се гарантират доставките. Същото се случва с „Роснефт” в Германия”, каза Мирчев.

„Целта е да започнат да си плащат данъци в България. Тук става дума за 35% спестяване. Грубо говорим за около 200 милиона на месец. Това показват нашите сметки. Когато една рафинерия ощетява българите с 200 милиона на месец, ние като правителство трябва да го направим. В Румъния имаха същия проблем, там преди години го решиха”, коментира Мирчев.  

„Идеалният вариант е „Лукойл” да започне да работи по нормалния начин. Никой не иска да си играе на конфискация, на поемане на оперативен контрол. Но в Германия и Италия това вече става”, каза още депутатът.