Много трудно ще продължи работата в коалицията. Това заяви депутатът от „Има такъв народ“ Ива Митева.

„Постоянно слушам изявления на колеги, които заявяват, че всичко в коалицията е наред, а това не е така. Ние говорим едно, а на практика не се изпълнява нищо. Управлението сякаш е със СМС-и, колегите не могат да вземат сами решение. Ние от ИТН сме единствените, които можем да вземем решение веднага, без да чакаме обаждане“, каза още Митева пред Нова телевизия.

Според нея, изборът на шеф на БНБ не е условие за излизане на ИТН от коалицията, а има много по-важни въпроси, като Северна Македония.

Относно публикацията на Слави Трифонов и обвиненията му, че правителството планува вдигане на ветото за ЕС към Северна Македония, Митова каза, че вярва напълно на лидера на ИТН и той е реагирал достойно.

От вчера няма нови заплахи към Любомир Каримански, но неколкократно са му предлагани различни постове, включително и в чужбина.

„Не е добър знак, когато има две кандидатури, когато има избор на управител на БНБ и напрежение да се появяват такива заплахи”, добави тя. 

Според нея е логично и близко да се сетим защо, кой и откъде идват тези заплахи. „Смятам, че натискът е той да се откаже. Но той няма да го направи”, категорична е Митева.

Тя коментира и призива на премиера да бъдат оттеглени и двете кандидатури. „Когато с такава лекота сте склонен да си оттеглите кандидатурата, значи тя не е нито убедителна, нито вие ѝ имате доверие. Ние имаме доверие в Каримански и няма да оттеглим кандидатурата му”, заяви още тя.