"Предстоят ни поредица от разговори с вас. Имаме сериозни намерения да направим правителство, защото знаем какво ни чака в следващите месеци". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на преговорите с ИТН за съставяне на правителство с третия мандат. 

"Моля за следното:  Първо - да кажете вашата позиция за това бихте ли искали да направим правителство и второ - искаме то да стъпи върху програмата, която е отворена за предложения от ИТН. След като не сте участвали в съставянето й, абсолютно логично е да изразите мнение. Изпратили сме ви я предварително",  каза Нинова.

Тя посочи, че първата среща с ПП е минала добре, но не са водени разговори за персонален състав и структура на Министерския съвет, докато не минат консултациите с ИТН и ДБ. След това ще имаме втори кръг разговори, след като се уверим, че имаме мнозинство по управленската и законодателната програма, допълни Нинова.

"Колегите от "Продължаваме Промяната" поставиха едно искане - по време на преговорите мандатът да бъде държан толкова, колкото е необходимо, за да бъде прието антикорупционното законодателство, законът за Кoмисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и да бъде избран Бойко Рашков за председател", информира лидерът на БСП. Тя увери, че на първите разговори ще бъдат изслушани исканията на всички партньори и след това ще се търси съгласие по останалите въпроси.

„Благодаря ви, че не тръгнахте да ни обикаляте депутатите един по един и да им обяснявате колко са важни и свободни”, каза Тошко Йорданов. „Според нас е най-добре да се направи правителство с четирите партии, които бяхме досега. Що се отнася до програмата, тя до голяма степен покрива коалиционното споразумение, което сключихме преди. Прочетохме я и идваме с готови предложения”, каза още Йорданов.

"Трябва да има диалог, а не изнудване", коментира Йорданов и добави, че програмата, изработена от останалите три формации, до голяма степен преповтаря коалиционното споразумение. По думите му в нея има някои "дискусионни моменти", но затова "Има такъв народ" пристъпва към тези срещи с готови предложения.

Ива Митева коментира, че днес партиите ще покажат дали притежават мъдрост, разум и лидерство, както и воля за управление. По думите ѝ избори в момента не са необходими и няма да доведат до по-добри резултати.

"Ако сме отговорни политици, трябва да направим всичко възможно, загърбвайки егото си, за да се стигне до кабинет", каза тя.

Според нея "Има такъв народ" ще направи всичко, за да има реформа в съдебната система, в антикорупционното законодателство, в здравеопазването, образованието и социалната политика.

Вчера от "Продължаваме промяната" заявиха, че ще настояват за да бъде прието антикорупционното законодателство и за шеф на комисията да бъде избран Бойко Рашков като условие, за да подкрепят БСП за съставяне на правителство с третия мандат. До скоро от "Има такъв народ" имаха забележки по закона и не бяха съгласни с кандидатурата на Рашков. Вчера обаче Любомир Каримански заяви, че партията е "за" антикорупционният закон да се приеме, но трябва да се видят какви ще бъдат нормите, как ще бъдат разписани точно и оттам нататък ще реагираме".

Посочи и че искането им Асен Василев и Кирил Петков да излязат от изпълнителната власт вече не важи. По думите му политиките са по-важни от структурата.