"Към този момент няма информация какви са договорките, постигнати в САЩ, какво ще се случи след месец юни, как ще се осигури следващата зима и на каква цена."

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по горещата тема с енергийната криза, предизвикана от спирането на доставките на природен газ за България, и последвалите преговори на премиера Кирил Петков в Америка.

„Както виждате, българският бизнес и икономика буквално са изтръпнали, защото те работят повече от половин месец, а едва преди два дни разбраха на каква цена на газа работят и произвеждат. Такава непрозрачност и липса на информация не просто затруднява икономиката, а кара много от хората да затварят предприятията си, които след това много трудно ще отворят“, каза още Йотова.

Според вицепрезидента трябва да се направи всичко възможно в България да няма политическа криза, защото това означава „едва ли още едно правителство в рамките на този парламент, а означава предсрочни избори“.

Според Йотова усилията на всички институции и на всички разумни политици трябва да са насочени към това да защитят интереса на българските граждани. Тя коментира и информацията, че на 24 май няма да има общо празнуване на Светите братя Кирил и Методий с Република Северна Македония.

„Това е знак, че все повече се затвърждават, включително и на най-високо ниво, антибългарските позиции и няма никакво желание за диалог“, каза Йотова. Тя отбеляза, че повече от оскъдни са резултатите от работата на Съвместната българо-македонска историческа комисия.

„През изминалата седмица те бяха тук, ние нямаме никаква информация. Едва ли е направена стъпка в някаква посока, най-малко положителна“, заяви вицепрезидентът.

„България трябва да стои твърдо и категорично на своите позиции. Докато нямаме достатъчно гаранции, разписан в конкретен документ, който да бъде значещ документ на европейско ниво и взет предвид по пътя за преговорите, България не може да каже своето "да", заяви Илияна Йотова.