"Мнозинството е трудно и сложно конструирано. Опитваме се да сме конструктивни, диалогични, прагматични, но често губим от това. Очевидно в тази сложна ситуация това, което печели, е тропането по масата", заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Относно това как се води диалог с представители на управляващата коалиция, които са на различна позиция, той отговори, че се залага на прагматичност, на уважението и на разговори без истерии.

"Базовите условия за съществуването на нашата къщичка зависят от това, което се случва в Украйна. Затова депутинизацията е важна тема. Искаме да поставим генералния въпрос – къде е националният ни интерес, а не къде са ни емоциите. Ние трябва да можем да покажем лидерство, това е смисълът на това управление", допълни Христо Иванов.

Той отбеляза, че на Корнелия Нинова трябва да се каже, че да се говори, че путинският режим е приятелски на България, е вредно и опасно.

"Ако Путин успее, България ще има по-малко перспектива за развитие. Логично е да започнем разговор за допълване на коалиционното споразумение с приоритети от новата реалност, която започна след 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна. Всеки ще заявява позиции и накрая картината дали можем да работим заедно ще стане ясна. Тази картина трябва да започне да се случва публично - през ясни заявления от парламентарната трибуна. Декларацията ни е началото на план за действие. Трябва да излезем от междуличностните разправии", коментира Христо Иванов.

Той добави, че във връзка с КПКОНПИ се очакват разработките на "Продължаваме промяната", за да бъдат обединени със законопроекта на "Демократична България".

"Отнема повече време от очакваното, но с 16 или с повече гласове ще работим приоритетът да бъде реализиран. Няма да се откажем от него. Критиките, че става бавно, са основателни. Важен е резултатът. Законопроект за КПКОНПИ ще има, лошо е, че ще бъде със закъснение", заяви Христо Иванов.

Той оцени направеното от това управление като "крайно недостатъчно".

"Но трябва да си даваме сметка, че кризите, с които това правителство се сблъсква, са по-големи от това, което се е случвало досега на правителствата. Това не е оправдание. Управляващото мнозинство не функционира добре и не дава достатъчна подкрепа на правителството, за да се справя по-добре. Говоря за формулиране на политически дневен ред от ясно изведени приоритети", каза още Христо Иванов.