Христо Иванов очаква, че ще има и нови предсрочни парламентарни избори. "Не съм врачка, но натам вървят нещата", заяви председателят на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" по време на националната конференция на партията за избирането на нов лидер.

Според него структурата на коалицията в момента води до проблеми, които предизвикват донякъде капсулация, неефективност на местни организации.

"Ние сме най-малките в коалицията, тя е много сложна и разнородна. Ние и БСП, представете си, сме в една категория. Коалицията не би била възможна и противоречи на нормалните закони на политическата логика, но тя е толкова сложна, че нейното развитие ще бъде част от промяната на българската политическа система. Нашата задача е да запазим физиономия и в тази политическа трансформация да гарантираме ценностите и ценностният код", настоя Христо Иванов.

Той допълни, че е подал оставка след последните избори, защото партията не е успяла да реагира адекватно на изключителния възел или букет от предизвикателства.

"ДБ е особена и за разлика от много други формации, обединението представлява трайна обществена прослойка, реални генерации от хора, които споделят общи ценности за развитие. Тук стои въпросът как да се превърне демократичната общност в племе към обществен авангард", акцентира Иванов.