Ако управлението не може да съответства на заявената идентичност с действия, ние няма как да останем част от него. Това не е ултиматум, това е прост реализъм, заяви председателят на парламентарната група на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на парламента. Коментарът му е във връзка с настояването на ДБ парламентът да приеме решение за отпускане на помощ за Украйна. ДБ настоява в текста да се упомене, че тя е "от военно естество". 

Във външна комисия преди ден беше прието проекторешение на „Продължаваме Промяната“ (ПП), което предвижда да се даде мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки. Една от тях е оказване на помощ - хуманитарна, финансова и техническа, за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно нашите възможности. Иванов заяви, че ДБ ще продължи да настоява пред коалиционните партньори за тяхното предложение, но без да поставя ултиматуми.

"Да се хвърли страната в избори е изключително рисковано. Именно затова сме толкова внимателни и аз се опитвам да подбирам думите си. Но ние не може да си позволяваме да избираме между две злини – или да отидем на избори, за които страната не е готова, или да хвърлим страната в състояние на необявен неутралитет", каза председателят на ПГ на ДБ.

На въпрос как си обяснява колебанието в коалицията по въпроса с Украйна, Иванов отговори: „Те се позовават на определени обществени настроения, на сложността на коалицията. Аз обективно отчитам сложната ситуация, в която се намира премиерът Петков, опитвайки се да балансира в тази сложна коалиция“. И добави: „Нямам критика към него, опитва се да направи най-доброто. Мисля обаче, че идва момент за повече кураж и повече лидерство“.