Решихме, че изтеглянето е правилният ход, за да дадем шанс да се стартира нова процедура, да се намери една обединяваща кандидатура, която да получи ясен мандат за бъдещето на Централната банка. Това каза шефът на ПГ "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, който вчера се оттегли от надпреварата за управител на БНБ.

"Видях, че г-н Каримански не успя да спечели подкрепата на останалите коалиционни партньори. Оставяме отговорността да преценят дали този важен пост за държавата трябва да бъде решен от гласовете на опозицията", допълни още Гюров пред БТВ.

На 7 април той беше потвърдил, че няма да оттегля кандидатурата си за управител на БНБ, а на 10 април направи точно обратното. "За тези три дни  нищо не се е случило. До последния момент търсихме обединяваща кандидатура, не спряхме да говорим с коалиционните партньори. Решихме, че това е правилният ход, който показва, че ние не държим на постове, стабилността на правителството е по-важна от самия пост", коментира Гюров.

Той заяви, че притесненията им относно кандидатурата на Любомир Каримански са, че той идва от българския банков сектор, а на това обикновено не се гледа с добри очи.

"Когато се гледа гуверньор на БНБ, а една независимост би била полезна в този случай. От друга страна видяхме, че борбата с корупцията, изчистването на проблемите с прането на пари, предотвратяванеето на проблемите с натрупване на рискове в системата, активни действия в посока приемане на България е Еврозоната. Това не са основните приоритети в програмата на г-н Каримански", каза Андрей Гюров.