Заради повишената цена на електричеството ВиК дружествата могат да изпаднат в неплатежоспособност, предупреждава бившият министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, който е водач на листите на ИТН за Пловдив и Хасково.

"През ноември м.г., заварихме тези предприятия пред фалит. 80% от тях бяха в много тежко състояние. Не можеха да си плащат сметките за електричество и взимаха заем след заем от ВиК Холдинга. Най-големият им разход за тях е за ток, понеже  помпите, които използват, са стари и не са енергийно ефективни. Загубите на вода в мрежите им са колосални - често над 80% - и това допълнително повишава сметките им към ЕРП-тата”, обясни Караджов.

"Докато бях министър, намирах начин чрез решения на Министерския съвет да бъдат компенсирани на 100% разходите за електроенергия на всички ВиК фирми с държавни средства. Когато тези пари се дават от държавния бюджет, те не влизат в цената на водата, т.е. от това не произтича поскъпване на кубика за гражданите. В момента те не се компенсират, никой не обръща внимание на ВиК сектора и това ще ги доведе до старата ситуация, в която ги заварих през ноември", допълни бившият регионален министър.

Според него секторът се нуждае от сериозна реформа, но на първо време трябват спасителни мерки - компенсации от бюджета. Караджов препоръчва като втора стъпка, за тях да се отдели пул от електричество за една година напред с гарантирана цена, която да е на основата на най-ниската производствена цена в България.

Така, водните дружества ще плащат 4-5 пъти по-ниски от сегашните цени на тока за бизнеса. Тази цена следва да залегне и в техните бизнес планове, на основата на които КЕВР изчислява и цената на кубик питейна вода. Следващата  стъпка е да се приеме държавна програма за инвестиции за модернизация на ВиК мрежата на всички области в България за следващите 10-15 години. Всяка година гарантирано, трябва да се влагат средства от държавния бюджет за обновяване на мрежата, за нови енергоспеститяващи помпи и за фотоволтаични, ветрови и водногравитачни мощности за производство на електроенергия. Така ВиК дружествата не само ще намалят консумацията си на ток, но и ще могат да генерират и продават електричество на пазара и със спечеленото да компенсират част от сметки си. Такава реформа не може да бъде проведена за по-малко от 15 години, смята бившият министър

 “Нуждите в сектора в момента надвишават 15 млрд. лв., които държавата не може да отдели накуп, но ако комбинираме Европейското финансиране и собствени средства, бихме могли за 15-тина години да си оправим ВиК сектора”, казва Гроздан Караджов.

ИТН са с номер 19 в интегралната бюлетина на изборите на 2 октомври.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!