ГЕРБ внасят вот на недоверие към правителството в сряда. Това каза Томислав Дончев на брифинг на партията. Според него кабинетът е претърпял провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика.

В брифинга участват Томислав Дончев, Тома Биков, Делян Добрев, Деница Сачева, Десислава Атанасова и Лъчезар Борисов.

"На тази мъка трябва да се сложи край. Мъка е за всички партньори и народните представители. Мъка е и за хората, това е най големият проблем. Тази глава от съвременната политическа история на България ще е позорна", заяви Томислав Дончев.

"В Европа инфлацията е 8%, а при нас 15%. Тази инфлация може да се обясни, но друга част е необяснима. Това правителство не компенсираха бизнеса на време. Тази несигурност е обяснима, защото тя е от некадърност. Инфлацията в горивата е необяснима. Това правителство трябва да си подаде оставката", заяви Делян Добрев.

"Смятаме, че вотът на недоверие е възможност за стабилизация на политическата система и възможност за отклик на всички предизвикателства, пред които се намира страната ни. Това, което виждаме през последните дни, е абсолютно недопустимо, вредно и пагубно за българския политически живот. Това е основната причина да спрем да изчакваме политическата система сама да преодолее слабостите си и да внесем този вот на недоверие, който, надявам се, всички разумни и мислещи в перспектива депутати ще подкрепят, когато бъде разгледан в пленарна зала", каза Тома Биков.

Според бившия министър на икономиката от ГЕРБ Лъчезар Борисов това правителство представлява заплаха за финансовата стабилност и оттам за националната сигурност на страната ни.