ГЕРБ подават сигнал до Специализираната прокуратура за евентуални нарушения и престъпления по служба от бившия министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

В сигнала се посочва, че докато е министър Стойчо Кацаров е и председател на УС на "Центъра за защита правата в здравеопазването".

В този период Центърът сключва договори с три болници в София, Шумен и Пловдив, чиито принципал е министърът на здравеопазването.

"Предаваме документи, разкриващи факти и обстоятелства за евентуално извършено престъпление по служба и конфликт на интереси, извършени от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Изпращаме документите до Специализираната прокуратура и КПКОНПИ за установяване на двата състава, които ви казах. От представените документи се вижда следното. В България регистрирано сдружение Център за защита на правата в здравеопазването, регистрирано в СГС на 8 октомври 2007 г. като юридическо лице с нестопанска цел. Центърът за защита правата в здравеопазването се ръководи от УС. Председател на УС до 10 юни 2021 г. е Стойчо Кацаров. Един от основните проекти и дейности на този център е националната система за външна оценка за качеството на клиничните лаборатории. За извършването на тази дейност този център подписва договори с лечебните заведения за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. Договорите са възмездни, с уредени от тях възнаграждения, срок и начин на плащане. Договорите са подписани от Стойчо Кацаров като председател на УС на Националния център. В тази връзка сме задали парламентарно питане до министъра на здравеопазването, с копие от което прилагаме към настоящия сигнал", каза още Ангелов.