След седмица ще представим цялостна програма за управление на страната. Кризите в България не са вносни. Ако бяха, можехме да се надяваме някой отвън да ги оправи. Поне половината от кризите в страната са домашно производство. Има поредица от мерки, с които могат да бъдат овладени. В това бе категоричен зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев на пресконференция в централата на партията.

Нужен е отговор кой ще е лечителят. България трябва да е управлявана от ясна програма, ясна подкрепа и от партии, които нямат идеологически разнобой. Кризите, макар че някои от тях имат секторен характер, не могат да бъдат преборени секторно. МФ няма достатъчен инструментариум да пребори инфлацията, например. Най-бързо тя може да бъде намалена през цените на енергоносителите, каза Дончев.

 

За България е от ключово значение да увеличим на два милиона резервирания капацитет. Това е гаранция за реални диверсификация. Ние притежаваме 20% от собствеността на компанията. Капацитетът на този терминал е 6 млрд. годишно, а ние сме резервирали половин. Трябва да ги увеличим на два и това е напълно удачно и дори задължително за всеки, който милее за енергийната диверсификация на страната. Очаква се основните доставчици на този терминал да бъдат САЩ, Катар, Алжир, така че ще имаме възможности.

Като втора мярка "Булгаргаз" следва да обяви публичен прозрачен международен търг за доставка на втечнен газ. Така ще се гарантира сигурността на доставките за българските потребители. Ще имаме дългосрочни договори и няма да купуваме газ ден за ден както сега. Нужна е и диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво.

Високите цени на природният газ станаха причина една част от предприятията да намалят производството си. Ние смятаме, че изключително важна мярка е да бъде преструктуриран фонд сигурност. Ние виждаме възможност той да обхване цялата сигурност на енергийната система. Така ще можем да компенсираме и небитовите потребители на природен газ. Така ще запазим конкурентоспособността и ще успокоим галопиращата инфлация.

В резултат на наше предложение се даде възможност българският бизнес и небитовите потребители да плащат тавана на цената на електричеството - 250 лв на мегаватчас. Изключително важно за страната ни е да се усъвършенства механизма за подпомагане. Затова и трябва да са ясни съответните критерии как това ще се случва. Трябва да има критерии, на база на тези критерии да се подкрепят най-подходящите компании. Рецептата за излизане от кризата е да има стабилно и компетентно управление на страната. Това обясни бившият енергиен министър Теменужка Петкова, предаде 24 часа

Цените скачат неудържимо и това не се дължи само на международната обстановка, а и на управленски решения. По отношение на небитовите потребители обяснихме какви са нашите предложения, а те се отнасят и за училища и болници. Преструктурирането на фонд "Сигурност" е едно решение, което още от сега слагаме на масата. Ние предвидихме, че ще има все повече хора в нужда от помощ за отопление. Поне 400 000 души ще се нуждаят от такава помощ според нас. Все повече хора търсят дърва за огрев тази година вместо да вървим напред - хората се връщат назад. Смятаме, че е изключително важно единствено държави предприятия да могат да добиват дърва. Почти 200 лева вече е цената на кубик дърва, а миналата година беше 90 лева. Нужни са специализирани оператори, които да могат да осигурят добри цени, обясни бившата социална министърка Деница Сачева.

По отношение на нелегалните мигранти Сачева обясни, че е важно сътрудничеството по превенцията с Гърция и Турция, както и предприемането на наказателни мерки срещу мигрантите. Тя настоя и за разработването на национална програма за право на настаняване, труд, образование и социално подпомагане за бежанци, тъй като миграционните вълни не се очертава да спрат.

В България инфлацията е двойна - докато средната инфлация в Европа е 8-9%, в България от юли тя е 15%. Голяма част от решаването на кризата с инфлацията е прилагането на мерки за енергетиката, заяви Александър Иванов от ГЕРБ.

Заеми, трансформиране на разходи и запазване на данъците са трите мерки, които могат да се приложат, според него. НАП трябва да бъде управлявана с далновидност и експертиза, а агенция "Митници" трябва да намали контрабандата и да се съберат средствата, които се въртят в сивата икономика, за да влязат в държавата.

Трябва да се върне устойчивостта на публичните финанси на страната. Мерките, които конкретно и бързо могат да бъдат предприети, са направени така, че в следващите няколко години не могат да се възстановят бързо, а е нужна последователна политика. Популизмът струва скъпо. Запазването на данъчния модел е гарант за гражданите за увеличаване на заплатите на своите работещи - нещо изключително важно, с които да успокоим бизнеса. Защото всяко увеличаване на данъците води и до рекордно ниски нива на интерес за чуждестранни инвестиции в България, каза още Иванов.

Бюджетната консолидация трябва да бъде плавна и безболезнена за хората, а за това ще е нужен повече от един мандат. Вече втора година България не получава свежо европейско финансиране. Това означава, че се бави модернизацията, и води  макроикономически ефекти. Това обясни зам.-шефът на партия ГЕРБ Томислав Дончев.

Одобряване на оперативните програми и отваряне на схеми за безвъзмездно финансиране дори и по програми, които още не са одобрени, за да се задвижат парите и да има положителен макроикономически ефект.

Усилията за търсене на газ и нефт в Черно море не са престанали. Въглеводороди в българската зона на Черно море има, въпросът е да се намери достатъчно голям участък, който да позволява добив. Нашите съседи Румъния и Турция вече го правят. А шистов газ в Добруджа няма.

Дискусията за шистов газ към момента е неуместна. Тема е в момента добивът на конвенционален газ в България, за да може да имаме максимална независимост при добива на газ, коментира Дончев. "Няма по-голяма диверсификация от това да разчитаме на местни ресурси", допълни Петкова.

Въпросът за евентуални коалиции ни го задават по няколко пъти на седмица. Нека народът да се произнесе на коя политическа сила колко подкрепа ще даде и коя политическа сила колко народни представители има. Ние коалиционни преговори против няма да водим, коментира Дончев.

Трябва да се говори с всички, тъй като България е залята от кризи. 

"Десетки хора работиха по антикризисните мерки. Това вълнува хората. Основният ни спор е с партията на посредниците, защото тя върна посредниците в газа, нефта, тока. Всичко се случва в полза на Руската федерация. Когато фактите говорят, страна народът. По време на нашето управление бяхме сполетени от три световни кризи - гръцката, мигрантската и ковид кризата. И се справихме най-добре", каза лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов.

"България в момента пръска кръв от неразумното управление на финансите", смята Борисов, а следващото правителство трябва да бъде "антикризисно правителство, което да може да ни преведе през зимата".

Една велоалея нямат построена - не магистрала или тунел. Не само ще върнем европейските пари за "Струма", но и после ще ги допълваме с пари от бюджета, коментира Борисов последното правителство.

Съдебна реформа, мерки за бизнеса, спорт, земеделие, план за възстановяване и приоритети на партията са включени в програмата, изготвена от ГЕРБ.

"Газът ще го реша за часове. Както съм го решавал винаги. Геостратегически на Балканите всичко се решаваше в София. За нас беше отворен Белия дом, Париж, Кремъл", каза Борисов и предупреди: "Премиерският занаят е сложен, не е за всеки".