Днес ГЕРБ внася в парламента искане за извънредно заседание на енергийната комисия в началото на следващата седмица, а още в сряда НС да вземе решение да се компенсират общини, църкви, училища, детски градини, културни институти, транспорт заради цената на тока. ГЕРБ настояват за компенсация по модела, който беше приложен за ЕРП-тата, а именно 100% покриване в разликата в сметките за ток.

"Общинските болници имат изключително оскъдно финансиране. Увеличаването на цената на електроенергията води до това, че близо половината от средствата им отиват за плащане на ток. Те не получават държавна помощ, не могат да спрат да лекуват пациентите и не могат да увеличат клиничните пътеки. Държавата отсъства. Здравеопазването се неглижира от правителството. Предстоят програмирани фалити на лечебни заведения от правителството на Кирил Петков". Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш здравен министър Костадин Ангелов.

Особено драматична е ситуацията в образователните институции, където се отопляват на електричество. Предупредихме, че няма институция, която да може да посрещне това увеличение. То не е 20-30%, а 150-200%, посочи пък Красимир Вълчев. По думите му парите, които били заделени за ремонти, площадки и допълнителни възнаграждения, сега щели да отидат за плащане на ток.

Общините освен да плащат уличното осветление, изпитват трудности да плащат и всички други дейности. Много е важно проблемът да бъде решен и да има компенсация в общинските бюджети, настоя бившият кмет на Пловдив Иван Тотев. ГЕРБ ще иска извънредно заседание на енергийната комисия още следващия вторник, но което да се разгледа предложението им за компенсации.