Последна надежда за съставяне на правителство, така президентът Румен Радев определи консултациите на „Дондуков“ 2 и връчването на третия мандат пред представители на парламентарната група на „ГЕРБ-СДС“.

„Вашата политическа сила вече заяви, че не вижда потенциал за излъчване на устойчиво мнозинство в рамките на 47-то Народно събрание, но в същото време хората очакват решаване на техните проблеми. Вие с вашия голям управленски опит напълно осъзнавате какво означава точно в такива критични моменти да не поставим държавата в нова криза, тъй като до това биха довели нови избори.  Така че за нас е интересно как вие виждате покрай въпроса за властта да се решат и проблемите на хората, без забавяне – неотложни тежки проблеми, дали това няма да пресече и ръстът в индустриалното производство и редица положително фактори, които отчитат управляващите. Най-важно е търсене на изход от основната криза, която в момента е най-вече политическа“, каза Радев.

„Да, нашата група не вижда формула зад която да има стабилно мнозинство и правителство, но факта че сме тук означава, че осъзнаваме, че държавата се намира в серия от кризи. Ние сме в разширен състав днес при вас, тук са хора с много сериозен опит и хора, които могат да дадат решение, стига да има кой да се вслуша в тях. През изминалите седмици нашата група предлагаше такива решения и НС го подкрепи, такива са компенсациите за бизнеса, храмовете и общините за тока. Мораториумът за битовите потребители и то беше подкрепено. Предлагаме и решение, което да определи цена на горивата от 2.70 за литър, като осъзнаваме, че голяма част от инфлацията се състои от повишаване на цените на енергоносителите.  Тук сме с целия опит и експертиза, която притежава нашата група и сме готови да участваме в консултациите, но това не означава, че нашето становище за липсата на стабилност в Народното събрание се е променило“, каза още той.