ГЕРБ-СДС предлага създаване на Временна комисия за меморандума с Gemcorp и IP3 Corporation. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова от парламентарната трибуна в началото на пленарното заседание.

"От името на нашата парламентарна група, ползвайки основанията в правилника, сме предложили временна комисия за меморандума за 1 млрд. долара", каза още Атанасова.

Според нея този меморандум е предизвикал много въпроси, а все още Народното събрание няма яснота каква е целта му. "Предлагам да създадем Временна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства", каза Атанасова.

На 23 март в присъствието на министър-председателя Кирил Петков министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Няколко дни по-късно в свой анализ „Файненшъл таймс“ написа, че милиардер, подкрепян от санкционирания от Кремъл държавен производител на оръжие, е предоставил начална инвестиция на лондонски фонд, който вече разполага с активи за 1,2 млрд. долара. Gemcorp Capital - базирана в Мейфеър инвестиционна компания, фокусирана върху развиващите се пазари, продължи да осъществява сделки с участието на руски държавни компании, включително неуспешен план за посредничество при продажбата на ваксината срещу COVID-19 „Спутник” V на Гана.

В пленарната зала Драгомир Стойнев от БСП отвърна на ГЕРБ, че не е нормално да се създава анкетна комисия за меморандум, който не натоварва нито една страна.

В крайна сметка предложението на ГЕРБ -СДС за включване в дневния ред на проекта на решение за създаване на комисията беше отхвърлено.