"България направи остъпление по отношение позицията си по официалния език на РСМ. Изцяло се съобразяваме с решението на НС. Както знаете, в двустранните си отношения с РСМ България не признава техния официален език. Това е обаче малко по-специфично в контекста на останалите 26 държави-членки на ЕС. Те имат своята позиция и по никакъв начин не можем да ги задължим да приемат нашата официална позиция. Нашата позиция е гарантирана такава, както е  формулирана съгласно договора". Това каза на брифинг външният министър в оставка Теодора Генчовска след като София и Скопие подписаха двустранен протокол.

Българската позиция обаче остава непромемнена, увериха от екипа на министър Генчовска. 

София и Скопие подписаха двустранен протокол в стъпка към еврочленството на РСМПромяната в учебниците по история на РМС влиза в сила от 2024 г.

Министрите на външните работи на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха протокола от Второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.  В него ще са записани нови ангажименти, свързани с решаване на историческите спорове между двете страни - както и срокове, в рамките на които да се изпълнят. А Брюксел ще следи дали Скопие изпълнява записаните ангажименти.От темпото и скоростта, с които ги изпълнява ще зависи и напредъкът на югозападната ни съседка към еврочленство.