В първото си телевизионно интервю, след като встъпи в длъжност, служебният премиер Гълъб Донев коментира основните приоритети на правителството. Той говори и за предизвикателствата и наследството от предходното правителство и парламент, стъпките и евентуалните решения за излизане от енергийната криза, както и подготовката за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 2 октомври.

„Държавата се намира в кризисна ситуация и кризите са в почти всяка сфера на обществения живот. Несериозно е твърдението, че обмисляме извънредно положение в страната. Нямаме такива намерения, но действително държавата се намира в кризисна ситуация. Институтът на извънредното положение е много добре разписан в Конституцията, там ясно е обяснено  кога може да се въведе такова”, каза служебният премиер в ефира на БНТ.

„Няма да коментирам назначенията на заместник министрите, защото това са политически кабинети и е нормално всеки да влезе в управлението със свой кабинет. Те напускат поста и заедно с министъра. Всички останали назначения са направени след обстоен анализ на професионалните качества, на това дали съответните длъжностни характеристики хората, които са ги заели в последните дни преди да встъпи служебното правителство имат необходимите качества и професионална квалификация”, обясни Донев относно скоростните рокади в управлението.

 

"По-специфичен е случаят с НАП, но мотивите са изключително чисти и изрядни и фактите говорят за това защо са направени тези реформи", каза той относно уволнението на Румен Спецов.

Гълъб Донев говори и за темата свързана с доставката на газ.

„Проблемът с доставката на газ е много съществена. Осигурени са доставките на газ до месец август. За останалите месеци ние нямаме сигурни доставки на газ. Това, което се говори за интерконектора - че ще бъде готов до края на август, естествено ние ще положим абсолютно всички усилия да бъде готов и да бъде въведен в експлоатация, защото той ни гарантира доставката на азербайджанския газ по договор”, каза служебният премиер.

"Ще търсим възможни източници за пълна диверсификация на доставките на газ и ще търсим да обезпечим цялото количество газ, което е необходимо за отоплителния сезон за "Топлофикациите", за бизнеса  и за газоразпределителните дружества, доставящи газ до битовите потребители. Една трета от необходимото количество газ от септември до декември ни е непокрито. И за тези 7 танкера - ние нямаме сигурни доставки. това е оферта, за която казват - сключете договор. С кого да сключим договор? В тази система има два търговеца - единият, който държи капацитета за регазификация на втечнения газ и още един търговец. Ние търсим прекия контакт с производителя, който е добил този газ, а предишното правителство ни завещава схема, в която ние трябва да преговаряме с търговци. Тогава на каква цена ще доставим този газ на България?", попита реторично той.

Относно компенсациите за тока бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета Донев заяви, че ще се опитат да намерим решение на този проблем.

„Трябва да направим така, че всички големи енергийни консуматори да прилагат енергоспестяващи инструменти, за да снижим още опвече потребление на ел. енергия. С механизма, който е приет в момента казваме "изразходвайте колкото искате, ние ще ви платим разликата от 250 лв. нагоре."

Другият важен момент е промяна в линията на бедност каза той. Още този месец тя ще нарасне от 413 на 504 лв., коментира Донев, който е бивш социален министър.

"Това е едно много шоково покачване на линията на бедност. То ще доведе до това, че социалните помощи и финансовата подкрепа за хора с увреждания ще бъдат увеличени".

Премиерът заяви, че преизчислението на пенсиите ще се случи през октомври, каквото е и решението на 47-ото Народно събрание, но коментира, че лично не одобрява приетите промени, в т.ч. и юлското увеличение на пенсиите, защото е недомислено и нарушава принципите на социалното осигуряване.

"Проблемът, който е дойде октомври с увеличението на пенсиите - то няма да бъде за всички. Формулата, по която е заложено, ще отнеме придобити права на пенсионерите."