Азербайджан и сега може да доставя допълнителни количества газ - както през Неа Месемврия (през Гърция), така и през Турция. Това обяви енергийният министър Александър Николов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви, като уточни обаче, че този газ ще бъде на пазарна цена и щял да бъде по-скъп от руския.

"Поетите ангажименти към момента от бившето ръководство на "Булгаргаз" са до 1 юли 2022 г. Всякакво подобряване на отношенията ни с партньорите отвъд пазарните цени може да се случи след това", отбеляза Николов, имайки предвид отношенията с азерите.

Той подчерта, че когато бившият изпълнителен директор на държавното газово дружество Николай Павлов цитира определена клауза от договора с Азербайджан, следва поне цялата да е казана в пълнота, но тя не била казана, тъй като конкретната клауза за доставките имала думичката "или" и описание на алтернативна точка на доставка на газа. 

Николов увери, че след 1 юли 2022 г. от правителството ще направят всичко възможно да постъпва максимален размер количества газ и да има значително намаляване на социалния стрес.

Енергийният министър коментира и изказване на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че било смущаващо последните сделки на старото ръководство на "Булгаргаз" да са на цена около 255 лв., а на новото - на стойност 150 лв. Според Добрев това правело 3,7 млн. лв. загуба за "Булгаргаз". Според Николов съпоставката в цените трябва да се прави в конкретния момент и за конкретните сделки.

"На фона на капацитета на г-н Добрев е смешно да се чуват такива твърдения. Трябва да има и ясна съпоставка между старото и новото ръководство. Старото е търгувало преференциално и в значително по-големи обеми природен газ на алтернативната газова борса. В конкретния момент има цена и на държавната борса. Когато се сравнят тези цени - сделка по сделка и ден по ден, обем по обем, само през месец декември пропуснатите ползи за Булгаргаз са над 1.6 млн. лв.", подчерта Александър Николов и допълни, че при встъпването в длъжност на новото ръководство на държавната газова компания и сключването на сделките е била реализирана печалба от над 1.5 млн. лв., като сделките били само от излишъци в системата заради по-топлото време и заради неизпълнените заявки от клиенти на "Булгаргаз".

По повод твърденията на бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров, които бяха подети и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че става въпрос за продадени 60 000 мегаватчаса от "Булгаргаз", Николов коментира: "Скоро прочетох нещо и то е, че на дългия инкасатор краката му са къси. Това, че Бойко Борисов и Румен Овчаров казват, че става въпрос за 60 хил. мегаватчаса, това, че и двамата бъркат в една и съща посока, е странно."

Николов увери, че не се подготвя връщане на посредниците в търговията с газа. "Цялото ръководство на "Булгаргаз", както и на Българския енергиен холдинг, ще запази в максимална степен държавния интерес, което включва изключването на посредници", настоя той.