Настоящият културен министър Боил Банов организира схема, с която да се опростят поне 700 000 лева на частна строителна компания за неизпълнен в срок ремонт на Ларгото в София.  

Това става ясно от записа, който  депутатката от БСП Елена Йончева представи днес пред медиите. Тя кръсти аферата „Ало, Банов съм !” и заяви, че това е модел на работа на цялото правителство на Бойко Борисов.  Записът е направен от служител, който преценил, че така ще има защита.

Направен е през март 2016 г., когато Боил Банов е бил зам.-министър на културата. Заради скандала социалистите настояват за оставката на министър Банов. Ще внесат сигнала в прокуратурата, както и в ОЛАФ.

В разговора Банов съдейства за опрощаването на неустойка на фирмата - строител на втори и трети етап на античния културен комплекс "Сердика" - Ларгото. Той дава указания на своя кабинет как да бъдат подправени документи, за да не си прибере държавата 700 хиляди лева, разговаря с независим одитор, а с ръководителя на фирмата договарят как да синхронизират документите, за да не плати фирмата неустойката на държавата, която дължи за закъснението.

Въпросът е какъв е интересът на Боил Банов да опрости 700 хиляди лева на частна фирма.  Това е начин, по който Борисов издига своите подчинени - колкото по-зависими са, толкова повече се издигат, заяви Йончева, след като записът бе излъчен.

Депутатът от БСП Пенчо Милков добави, че управляващият орган по проекта е регионалното министерство, а средствата са европейски и "няма начин МРРБ" да не е било в течение.

Според БСП заключенията на АДФИ подкрепят твърденията им. Всички документи около тази обществена поръчка показват, че се е вървяло именно в посоката да не се търсят неустойки от изпълнителя, изтъкват червените.

Очаквайте подробности