Партиите в управляващата коалиция оглеждат двама бивши служебни министри на отбраната - Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев, за поста на Стефан Янев

Очаква се премиерът Кирил Петков да поиска оставката на военния си министър днес, "защото никой министър не може да има своя външна политика и да говори за военна операция, когато става въпрос за война".

Според информация на 24 часа "Демократична България" вероятно ще предложи своя военен експерт Велизар Шаламанов за министър на отбраната, който е избран за депутат от листата им в област Пловдив.

Велизар Шаламанов е експерт по ИКТ и сигурност, доцент в Института за информационни и комуникационни технологии на БАН – София и зам.-директор по е-инфраструктура и сигурност в института. Избриран е за народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание от 17 МИР Пловдив област. В 46-ото НС е зам.-председател на комисията по отбрана и ръководител на делегация в Парламентарната асамблея на НАТО.

В периода 1998-2001 г. е зам.-министър на отбраната по военната политика, планиране и интеграция, както и член на Съвета по сигурността на МС, Междуведомствения комитет за интеграция в НАТО. От 2001 г. до 2009 г. работи в БАН като съветник на председателя на БАН по национална сигурност и отбрана, директор е на програми в Центъра за изследване на националната сигурност и отбраната. От 2009 до 2012 г. е Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по Консултации, командване и управление, а от януари 2013 г. до януари 2017 г. е директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО (NCIA), а след това е председател на Надзорния борд на Агенцията по комуникации и информация на НАТО

От февруари 2017 г. е доцент в Института за информационни и комуникационни технологии на БАН – София, а от декември 2018 г. е зам. директор по е-Инфраструктура и сигурност в института. От юли 2019 г. е избран за Председател на Надзорния борд на Агенцията по комуникации и информация на НАТО, съставен от представители на 30 нации в НАТО (не е представител на България).

Шаламанов има солидно военно образование. Завършил е Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия със специалност радиоелектроника. Бил е в управление „Разузнаване и електронна борба“ на Главния щаб на Сухопътни войски. През 1991 г. става доктор по кибернетика в Киев, а от 1998 г. е доцент по автоматизирани системи за управление. През 1995 г. завършва Военната академия в София. Освен това е учил в САЩ, Германия и в Европейския център за изследвания по сигурността „Джордж Маршал“. В правителството на Иван Костов е бил зам.-министър на отбраната. Работил е и в НАТО. От 2009 г. е Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по консултации, командване и управление. През 2012 г. е назначен за директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО.

Според дясната коалиция за поста на Стефан Янев е подходящ и проф. Тодор Тагарев. Той  е военен експерт, дългогодишен служител в системата на българската отбрана. През 2013 г. е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков.  И Тагарев е завършил Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в СССР, а през 1994 г. – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.  И той е работил в НАТО. От 2005 до 2008 г. Тагарев е бил член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел „Системни анализи и проучвания“.