„Думата НАТО не е мръсна дума. Ако се наложи сили на НАТО да дойдат, то това ще бъде процес, в който България участва. Ние сме част от решенията на НАТО“, това заяви в първото си медийно изявление Драгомир Заков, който днес зае поста на военен министър. Той поясни, че Черно море е подсигурено, тъй като това е част от зоните на отговорност на алианса, който вече е активирал плановете за отговор. 

 „Това е агресия, в момента се води война в Украйна“, коментира още Заков.

„Това, което НАТО направи в последните месеци, беше да постави Русия на масата на преговори. Войната започна в момент, в който вратата за преговори беше широко отворена“. Така новият военен министър описа действията на алианса през последните месеци.

„Моето разбиране е, че на никой български министър не може да му бъде налагано решение. Те се взимат от Министерски съвет, а когато е необходимо, от Народното събрание“, заяви той по отношение на оставката на предшественика си Стефан Янев.

Заков подчерта, че всеки български посланик трябва да служи на държавата. И заяви, че в делегацията работи всекидневно с военнослужещи и началници на отбраната.

Кирил Петков отрече каквато и да е военна техника на България да е отишла в Украйна. Той отбеляза, че президента Радев е подкрепил кандидатурата на новия военен министър. Министър-председателят заяви, че правителството няма зависимост от отделни партии, а решенията се взимат на база коалиционни споразумения.