ДПС отново заявиха, че предсрочни избори трябва да има, за да се направи нова основа на политическата ситуация. Лидерът на формацията Мустафа Карадайъ обаче каза при  консултациите при президента Румен Радев, че трябва много внимателно да се анализират кога ще бъдат те и какво ще се прави до тях.

Румен Радев попита представителите на Движението за права и свободи, като партия натрупала дългогодишен парламентарен опит, каква е тяхната рецепта за намирането на диалог, който да предотврати задълбочаването на кризите.

„Намираме се в една  и политическа криза, освен  всичките  други – социална, икономическа, задава се и здравна, енергийна вече е налична. В тези кризи, вече имаме и политическа такава. Още април заявихме, че сегашната власт е грешна,  като политическата логика казва, че тя ще  падне, тъй като се крепи на омразата, разделението и реваншизма”, заяви Мустафа Карадайъ.  Той каза, че ДПС ще влезе в своята отговорна роля, като партия с 32-годишен парламентарен опит, за да се постави на преден план интересите на гражданите.

„Безспорно заявихме, че трябва да  се промени формулата на властта. Им нужда да се конструират процесите като чрез предсрочни избори да се направи една нова основа, за да имаме здрава къща. Предсрочни избори ще има, въпросът е кога  и какво правим до тогава”, каза лидерът на ДПС.