Риск за националната сигурност на България има, но няма пряка военна заплаха до този момент за България", каза служебният министър-председател Гълъб Донев пред БНР по повод ескалацията на напрежението на военния конфликт между Русия и Украйна.

По думите му обявената частична мобилизация от президента на руската федерация води до ескалация на напрежението, до това държавите в Европа, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет.

Премиерът Донев съобщи, че ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който следващата седмица, вероятно в четвъртък, ще вземе съответните решения и мерки.

"Ние не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна", добави Гълъб Донев.

По думите му несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия:

"Газовата тема е една от водещите в ЕС и поставя много въпросителни пред това как Европа и нейните граждани ще посрещнат идващите зимни месеци".

Служебният министър-председател подчерта категорично, че България няма да признае резултатите от референдумите, които се провеждат в четирите региона на Украйна:

"Тези референдуми нарушават международното право, нарушават и Конституцията на Украйна. Ние в никакъв случай не можем да приемем едни резултати, които са постигнати в региони, където се водят военни действия. Изцяло против се и сплашването с използване на ядрено оръжие, колкото и то да има възпираща сила".