„През 2019 г. поискахме от нашите партньори неговото изпълнение в цялост. Поискахме спирането на езика на омразата и претенциите към българското историческо минало да станат част от Преговорната рамка. Това сме отстоявали и на КСНС“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова днес.

Тя заяви, че стратегическият интерес на България е РС Македония и страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС. Атанасова припомни, че правителството на ГЕРБ е подписало Договора за приятелство с РСМ още през 2017 г. и добави ,че правителството на Бойко Борисов още през 2018 г. определи този въпрос като основен приоритет на първото българско председателство на ЕС. 

Атанасова добави, че предложението на Френското председателство реферира към двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани от двете страни. Протоколът е пътна карта и той трябва да бъде подписан от правителството преди Преговорната рамка. 

"Партия ГЕРБ преди няколко години отвори вратата на Европа за РСМ и днес тя отново дава зелена светлина тази страна да започне преговори за присъединяване", допълни тя.