Депутате отказаха да гласуват плащането на близо 600 млн. лв. на пътните фирми за вече свършена работа по ремонти и поддръжка на шосетата веднага, а останалата част от 520 млн. да се даде след проверка. Парламентът не прие нито един от двата предложени варианта - парите да се дадат след инспекция от междуведомствена група от представители на Министерския съвет, на финансовото и регионалното министерство и след санкция от антикорупционната комисия на парламента, или с решение само на правителството, съобщи "24 часа".

Преди това имаше близо 4-часови дебати с леекцик по право и дали е работа на парламента да се намесва в търговски отношения. По време на дебатите стана ясно, че от "Има такъв народ" държат плащанията да стават с постановление на правителството, а не след произнасяне на Народното събрание. От ДПС също се обявиха против намесването на Народното събрание. БСП, ПП и ДБ пък бяха готови да подкрепят варианта за решение на парламента, но явно покъсно са размислили.

Депутатите не се впечатлиха от призова на регионалния министър Гроздан Караджов да вземат решение, защото в противен случай няма да се закърпи и една дупка по пътищата.

Преди това пътните фирми имаха среща с премиера Кирил Петков, на която стана ясно, че компаниите засега се отказват от насрочения за идната сряда втори протест, защото ръководството на браншовата им камара получи обещание парите за ремонтите да им бъдат платени.

“Получихме уверенията на премиера, че работна група по проверките за извършената работа ще се готова в уречения срок, т.е. до 7 май”, каза след срещата Стефан Чайков, председател на камара "Пътища".