ГЕРБ, "Има такъв народ" и "Възраждане" събраха заедно 48 подписа и внасят обща конституционна жалба срещу зеления сертификат. Това обясни от кулоарите на парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

18 от ИТН, 17 от ГЕРБ и всички от "Възраждане" сложили подписите си под жалбата. От всички партии без ДПС имало депутати, които заявили пред Костадинов, че ако зависело от тях, ще сложат подписа си под конституционната жалба, но спазвали партийната политика по въпроса.

Зеленият сертификат бил оборен в много съдилища, заяви лидерът на "Възраждане".

"Доказано вредна е тази практика, доказано безполезна е, антиконституционна и незаконна", каза той.

"Два ни се възможност да атакуваме зеления сертификат в цялост. Още от самото начало подчертаваме, че въпросът не е в това дали депутатите, журналистите и служителите ще трябва да влизат със зелен сертификат в парламента, а това, че правилата трябва да са за всички еднакви, а ние смятаме, че зеления сертификат трябва да бъде премахнат за всички граждани", каза Костадинов.

Премиерът Петков се бил ангажирал с това да отпадне зеления сертификат, обясни лидерът на "Възраждане". "Нямам практика да си записвам разговорите с хората, с които говоря. Всичко останало, което си говорихме си беше потвърдено. Неговата здравна съветничка е още повече на нашето мнение", добави той.

По-рано днес от РЗИ наложиха глоба на депутатите на "Възраждане", които бяха без маски в пленарната зала, пише 24 часа.

"Нямам намерение да плащам рекет на рекетьори. Видях, че някакви хорица седяха отгоре и гледаха, но не бяха с дистанция. Не виждах да има 1,5 м между тях, доста интимно близки бяха", каза Костадинов и добави, че ще обжалва глобите.

Глобени бяха и петима депутати от ГЕРБ, двама от "Има такъв народ" и един от "Демократична България".

"Повечето колеги ходят с маска през цялото време", коментира от кулоарите проф. Асен Балтов от ГЕРБ. Той допусна, че част от депутатите са били предупредени и затова днес са сложили маски.

Балтов подчерта, че той всеки ден носи маска и настоя депутатите, които традиционно седят без в зала, да бъдат глобени.

"Искаме да отпадне зеленият сертификат, той беше пробългарен, но нашата група не е против ваксинацията", обясни Балтов мотивите ГЕРБ да подкрепи конституцинната жалба на "Възраждане".