Новият премиер на България Николай Денков пое властта от неговият предшественик Гълъб Донев в залата на Министерски съвет. Служебният премиер заяви, че се надява на приемственост в министерствата, както и в приоритетите, важни за българските граждани и бизнес.

Николай Денков от своя страна каза, че винаги неговите разбирания са за приемственост, като това е направил и като служебен министър на образованието. Той обаче съзря, че се правят опити да се затрудни работата на новите министри.  Причината е, че днес са били освободени всички зам.-министри, което би спънало влизането в проблемите на министерствата от избраните министри.

България има редовен кабинетАкад. Николай Денков е новият премиер за следващите девет месеца

Донев изреди успехите, които служебното правителство е постигнало за 10 месеца. Той каза, че през август 2022 година те са заварили държава на пауза, а в момента функционират всичките й системи, а гражданите са си върнали доверието в институциите.

Денков каза, че няма нищо по-нормално от това българският парламент да избере редовно правителство,

„Изненадан съм как това може да е проблем, както за партиите, както и някои институции като президентството. Нека да забравим за тези емоции и негативизма, който пречи на нашата работа. Да направим всичко възможно да предадем властта от старите до новите министри, за да работим максимално бързо за гражданите и бизнеса“, каза Денков. След това той се изненада от освободените зам.-министри.

„Това създава проблем за новия кабинет и не помага да има приемственост, както за многобройните ежедневни дейности в следващите месеци. Надявам се, че ще има плавен преход, като ще се срещнете с новите министри, да предадете информация. Успехите са важни, но проблемите също, защото те трябва да се решат, а не след това да се търсят виновни“, каза новият премиер.