С  131 гласа „за” България има редовно правителство. По време на извънредно заседание в Народното събрание проектокабинетът "Денков-Габриел" получи подкрепа от мнозинството народни представите. 235 народни представители се регистрираха днес в залата.

За кандидатурата на министър-председател на акад. Николай Денков – „за” гласуваха 132, „Против” гласуваха 69  , а 0 „въздържали се”. Същите гласове получиха и структурата на МС.

Съставът на кабинета пък дадоха 131 депутата, а 69 гласува „против” и отново нито един "въздържал се".

В Народното събрание присъстват много гости, членовете на служебния кабинет на Гълъб Донев, както и президента Румен Радев.

Кандидатурата на акад. Денков бе представена от Кирил Петков, той го определи като човек, който има принос към цялото човечество.

„Това, че Денков ще води кабинета в първите девет, а Мария Габриел – във вторите девет месеца, ми дава надежда. Хиляди учени са използвали цитати от акад. Денков. Това доказва, че той има принос към развитието на човечеството. Влиза в топ 1% на учените в неговата област в цял свят. Прилагал е своите научни постижения и в практиката. Има и богат административен опит”, каза Петков.

Дебатите продължават: Любен Дилов и Корнелия Нинова в остър сблъсък помежду си

Акад. Денков заяви, че предложеният кабинет има експертизата и смелостта да взема важните решения.

“Днес е денят, в който можем да прекъснем дългата поредица от безплодни избори и да сложим край на политическото безвремие, Денят, в който да дадем надежда на милионите българи, които искат редовно правителство и действащ парламент, работещи в полза на народа и бизнеса”, заяви акад. Денков.

Денков: Приемането на безкрайно закъснения бюджет е първия ни приоритетПредложеният кабинет има експертизата и смелостта да взема важните решения, каза още той

Днешното гласуване се случва, след като вчера президентът Румен Радев издаде указ за съставяне на правителство и след два месеца и 4 дни след последните предсрочни избори.

Кабинетът „Денков-Габриел” ще е първият в историята, който предвижда ротация на министър-председателския пост.

В първите девет месеца премиер ще е Николай Денков. В дневния ред са включени три точки - избор на премиер, приемане на структура и състав на Министерския съвет. 

В краят на заседанието народните представители се заклеха, а междувременно заместник-министрите от служебния кабинет са освободени от заеманата длъжност. Освобождаването им става с подписани от министър-председателя Гълъб Донев заповеди.

Депутатите днес бяха посрещнати от протест пред сградата на народното събрание. Няколко стотин души се събраха, за да изразят недоволството си срещу евентуалния кабинет. Веят се българското и руското знаме, както и партийни - на ИТН, "Възраждане" и "Български глас".

В протеста се включиха и депутати от „Има такъв народ”.

Ето и пълния списък на кабинета:

Министър-председател – Николай Денков, 

Вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел,

Министър на финансите –Асен Василев

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов,

Министър на отбраната - Тодор Тагарев,

Министър на околната среда и водите - Юлиан Попов,

Министър на енергетиката – Румен Радев,

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков,

Министър на земеделието и храните - Кирил Вътев,

Министър икономиката – Богдан Богданов,

Министър на иновациите – Милена Стойчева,

Министър на труда и социалната политика - Иванка Шалапатова,

Министър на правосъдието – Атанас Славов

Министър на здравеопазването - д-р Христо Хинков,

Министър на образованието и науката – проф. Галин Цоков,

Министър на туризма - Зарица Динкова,

Министър на транспорта - Георги Гвоздейков,

Министър на електронното управление - Александър Йоловски,

Министър на спорта – Димитър Илиев,

Министър на културата – Кръстьо Кръстев.