Парламентарната група на „Демократична България“ внесе проект за решение за възлагане на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна.

Според проекта парламентът възлага на правителството да окаже военно-техническа помощ съобразно потребностите на Украйна и възможностите на България. Предвижда се финансирането на помощта да стане за сметка на държавния бюджет и от специални фондовете на Европейския съюз и НАТО за общо финансиране на подкрепата за Украйна.

„В контекста на реалните заплахи за сигурността в целия регион, българският национален интерес трябва да се дефинира през членството на страната в Европейския съюз и НАТО и във връзка с отношенията ни със съюзниците, значителна част от които предоставиха директна военна помощ и подкрепа на Украйна“, се казва в мотивите към проекта, който беше внесен днес в деловодството на Народното събрание след представянето му на коалиционен експертен съвет по отбрана.

В проекта на решение се отчита, че легитимните и оправдани през призмата на международното право отбранителни действия на Украйна могат да бъдат ефективно подкрепени чрез предоставянето на адекватно въоръжение и оборудване, което напълно отговаря на капацитета и възможностите на българския военно-промишлен комплекс и няма да отнеме от стратегическите отбранителни платформи и ресурси на Българската армия.

Подчертава се изрично, че отбранителните действия на Украйна са нейно неотменимо право, което е в пълно съответствие с чл. 51 от Устава на ООН, като се има предвид, че помощта за нападнатия не е намеса във войната, а е подкрепа за възстановяването на мира.