"Правителството ще бъде разточително защото знае, че инфлацията ще е висока, това дава допълнителни приходи, но те нямат фундаментален характер. Когато тя приключи, приходите ще намалеят, а разходите ще са раздути, те трудно ще бъдат свити бързо. Тогава или ще се изправим пред по-високи дефицити или още по-големи потребности от дълг или ще трябва да променяме данъчната система и да повишаваме данъците. Това е рисково поведение". Това заяви пред Novanews депутатът от ДПС и бивш министър на финансите Петър Чобанов.

За него е по-добре да помислят за друга кандидатура за шеф на БНБ, вместо Симеон Дянков, защото човек на такава позиция не бива да е забъркан в международни скандали.

Според него не знаем колко са лимитите за разходи от бюджета и дали ще се вместят в събраните приходи. "Можеше да бъде приет в края на миналата година. не прави добро впечатление и необходимостта от актуализации през лятото, изглежда, че правим бюджети за по няколко месеца. Пренасянето на разходи от предния бюджет, в размер на 3 млрд., не е добро решение, защото затруднява анализа на фискалната година", посочи Чобанов. Той прикани за плавни мерки когато са необходими. "Ако изпълним този бюджет, ще се отдалечим от Еврозоната, защото има много дефицити", смята икономистът. 

По думите му трябва всички да видят за какво ще бъдат похарчени парите. "Щедростта и разточителността на разходите невинаги гарантират консенсус. Имаме и инфлация, която ще бъде още по-висока, а е подценена в макрорамката на бюджета. Тя най-вероятно ще достигне двуцифрени стойности. Сегашният е твърдо про инфлационен. Труден е балансът", обясни той. И уточни, че можем да се надяваме, че инфлацията ще бъде по-близо до 10%, но не повече.