Двама кандидати за БНБ изслушва днес бюджетната комисия. И двете кандидатури са излъчени от партии на управляващата коалиция, което се превърна в повод за вътрешно напрежение в нея.

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров бе номиниран от групата си,  а председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от своята партия - „Има такъв народ“.

Според официалните им биографии, Каримански има опит в търговски банки, а Гюров е с опит като преподавател и консултант по управление на кредитния риск. 

Засега, неофициалната информация показва, че нито един от двамата най-вероятно няма да събере 50 плюс един гласове, за да оглави върховната контролна институция у нас. Мандатът на сегашния гуверньор изтече през юли миналата година, но по закон, той продължава да заема поста, тъй като няма избран заместник, пише 24часа.

Напрежението около важния пост раздели коалицията. Предположенията са, че ДБ ще подкрепи кандидата на ПП, за БСП прогнозите не са категорични, ИТН ще гласува за своя избраник. Първоначалните сигнали, идващи откъм ГЕРБ са за гласуване „против“ или „въздържал се“ и за двете номинации, а за ДПС допусканията сочат, че е много вероятно да подкрепят посочения от ИТН.

Наследникът на Димитър Радев, ако и когато бъде избран, трябва да посочи и двама подуправители, тъй като мандатите на Калин Христов и на Нина Стоянова също са изтекли.