„Това правителство е цар на разточителството на фона на недоволно население заради инфлацията. Не е новина, че ще плащаме лихви. Сега се готвят да вземат 1 милиард евро от външните пазари. Не разбирате ли, че тези хора ви ограбват и когато си тръгнат, няма кой да ви помогне? Трябва национално съгласие и президентът Радев има водеща роля, за да се измъкнем от ситуацията, в която сме”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънреден брифинг на партията.

"От парламентарната трибуна Петков нарече Меморандума за разбирателство писмо за намерение (с Gemcorp и IP3 Corporation - бел. ред) . Всъщност това представляват офшорни компании, в които буквално е дадена цялата енергетика на България", каза още лидерът на ГЕРБ.

По думите му, това ще стане със съфинансиране на търговски дейности за разширяване на производството на енергия, транзита, интерконекторите, включително и собственост, която е общинска. "Това са ядрена енергия, централно отопление, Марешкия басейн – на две офшорки. А защо са ми тези офшорки? Защото там си им крият парите. И много разследващи журналисти обичаха да търсят офшорки, но като намериха на Асен Василев, те станаха „добри“ офшорки", коментира Борисов.

Бoрисов прочете част от меморандума, с който разполага парламентарната група на ГЕРБ-СДС, след като са поискали копие и документът не е засекретен. Според бившият премиер става дума за "чудовищна далавера и огромна корупция за милиарди" и това представлява заробване на България.

"Готвят да вземат 1 млрд. от външните пазари - не разбирате ли, че тези хора ви ограбват? Социлогическите агенции започнаха да го разбират, ама до 2-3 месеца няма да има какво да се направи. Трябва сериозно затягане на коланите впоследствие. И Радев ще има водеща роля за национално съгласие да се измъкнем от катастрофата, в която сме. Ники Василев им каза - 9 млрд. за 9 дена къде отидоха? Това правителство са царе на това да разточителстват пари на фона на недоволно население заради инфлацията. Нямаме такъв аналог в историята", завърши Борисов.